PROVOZ E-SHOPU BYL UKONČEN

Vážení zákazníci,

omlouváme se, ale provoz e-shopu byl ukončen. Objednávky již není možné provádět.

Děkujeme za pochopení.
0komentářů

Podzim je dobou sklizně. Jak v paneláku zajistit uskladnění brambor a kořenové zeleniny? Ve sklepě, nad uhlím, v perlitu

Koupili jste před zimou brambory na uskladnění. Víte ale, kde a jak je nejlépe uložit? Vhodný sklep nemá každý, avšak jde to i v panelákovém bytě. Zajistěte si vitamíny a skladujte zeleninu do polévky buď v písku, nebo v perlitu.
Vydáno: 01.10.2015 ▪ Autor: ▪ Přečteno: 4843x

Základem mnoha pokrmů nejen v české kuchyni jsou brambory. Už od jejich dovozu z Ameriky Kryštofem Kolumbem zachránily tyto jedlé hlízy hodně lidí před smrtí hladem a dnes stále patří do nezbytného vybavení spíže. Víte ale, jak brambory nejlépe skladovat, aby vám vydržely co nejdéle? Nežádoucím plísním, klíčení i hnilobě předcházejte už při nákupu.

Brambory uložte nejlépe v suchu, tmě a přiměřeném chladu

Pár brambor pro jednorázovou spotřebu udržíte doma v poživatelném stavu snadno. Zejména pro zimní uskladnění ale kupujte nepoškozené, zralé a nezelené hlízy, očištěné od hlíny. Nestyďte se jich několik rozkrojit, při koupi půlmetrákového pytle máte nárok zaplatit jen za kvalitní zboží. Uložte je především v suchu, tmě a při teplotě ideálně kolem 3 až 5 °C. Hlízy nesmí zmrznout, jinak vám nasládnou.

Nejlépe brambory uskladníte ve sklepě ve vzdušných dřevěných bedýnkách. Foto: ©Depositphotos.com/ortodoxfoto
Nejlépe brambory uskladníte ve sklepě ve vzdušných dřevěných bedýnkách. Foto: ©Depositphotos.com/ortodoxfoto
Zapomeňte na různé fólie a igelitové pytle. Pro uskladněné hlízy je důležitý volný přístup vzduchu, brambory musí „dýchat“. Ideálně ve vrstvě maximálně 60 cm vysoké, v dřevěných bedýnkách s mezerami ve dně i ve stěnách. Zajistěte suchou a větranou prostoru bez přímého světla a zdroje tepla. Máte v paneláku kvůli teplovodům až příliš suchou sklepní kóji? Položte k bednám s bramborami pár cihel a ty pravidelně vlhčete, kropte vodou.

V Evropě chápali brambory nejdříve jako exotickou rostlinu a oceňovali především jejich květ. Šviháci jej nosili v náprsní kapsičce saka jako výraz svého bohatství, vévodil ve vázách při večírcích šlechtických rodin. Teprve postupně se zjistilo, že bramborové hlízy jsou jedlé.

Do příliš vlhkých sklepů naopak dejte několik plochých nádob se solí, která na sebe váže vlhkost. Uskladněné brambory pravidelně kontrolujte. Když i přes vaši snahu vyklíčí předčasně, klíčky ulamujte. Případné plesnivé kousky ihned vyhoďte, stejně tak hlízy, u kterých najdete počátky hniloby. Dobrou prevencí je část sklepa před uložením brambor vybílit vápnem.

Mrkev na uskladnění uložte nejlée do písku, ale snese i dřevěnou bedýnku. Foto: ©Depositphotos.com/tpzijl
Mrkev na uskladnění uložte nejlée do písku, ale snese i dřevěnou bedýnku. Foto: ©Depositphotos.com/tpzijl
Zajímavou vychytávkou je použití dřevěného grilovacího uhlí. Abyste v bramborách zachovali vitamíny, chuť i svěžest, položte je do beden na rošt a pod něj rozprostřete vrstvičku dřevěného uhlí. Nejen, že hlízy po uvaření budou chuťově dobré, ale také déle vydrží. Uhlí totiž zpomaluje proces klíčení. Tento efekt získáte i uložením brambor do krabice vyložené polystyrenem, kterou nahoře překryjete pytlovinou.

Brambory můžete i usušit. Stejně sušte i nať s listy od kořenové zeleniny

Máte těch brambor nějak moc? My je třeba doma sušíme v troubě nebo v sušičce, nejdřív uvařené ve slupce a pak nakrájené na plátky asi půl centimetru. Pak je používáme v kuchyni jako každou jinou sušenou zeleninu. Z kořenové zeleniny sušíme a zamrazujeme nať i s listy, v zimě se výborně hodí nejen do polévek. V poslední době zkoušíme v kuchyni i zimní odrůdy ředkve a červenou řepu.

Brambory považovali Evropané nejdříve za exotickou rostlinu, ozdobnou květem. Foto: ©Depositphotos.com/suzbah
Brambory považovali Evropané nejdříve za exotickou rostlinu, ozdobnou květem. Foto: ©Depositphotos.com/suzbah
Dostali jste brambory po sklizni přímo z pole nebo od zahrádkáře? Nechte je před uskladněním nejdříve dva až tři týdny „vydýchat“ v suchu a teple. Neomývejte je, pouze očistěte nahrubo od hlíny. Poškozené či zaseknuté hlízy ošetřete dřevěným popelem, ale spotřebujte je jako první. Při uskladnění přikryjte hlízy netkanou textilií a dodržujte ideální vzdušnou vlhkost kolem 60 %.

Neskladujte blízko brambor jablka, protože bramborové hlízy rychle naklíčí. Jablka totiž postupně uvolňují látku etylen, který urychluje zrání i ve svém okolí.

Ve sklepě občas vyvětrejte. Brambory vypařují vlhkost, která se může srážet na zdech a podporovat vznik plísní či hniloby. Rané brambory neuskladníte, obsahují totiž méně škrobu a rychle ztrácejí vodu. Déle udržíte odrůdy polorané a polo pozdní, ze kterých se dobře dělají hranolky a saláty. Pozdní, hodně moučné odrůdy, vydrží přes zimu nejdéle a hodí se na kaše či knedlíky.

Petržel stejně jako mrkev uložte nejlépe do písku, ale můžete i do keramzitu. Foto: ©Depositphotos.com/jkunnen
Petržel stejně jako mrkev uložte nejlépe do písku, ale můžete i do keramzitu. Foto: ©Depositphotos.com/jkunnen
Působení mrazu mění škroby v cukry. Co dělat, když už brambory při nesprávném skladování zesládly? Dejte je nejdříve na dva dny do teplé místnosti. Pak je nechte oloupané máčet ve vodě, kterou slijte. Pak už postupujte klasickou cestou, brambory zalijte novou teplou vodou a uvařte. Mráz naopak vůbec nevadí růžičkové kapustě nebo pastináku, přešlé mrazem jsou dokonce lepší.

V lednici skladujte zeleninu jen krátkou dobu, problémem je vlhkost

Zeleninu skladujete nejčastěji v malém množství v lednici. Problémem je vlhko, při delším uložení tu kořenová zelenina hnije, dávejte ji do spodních šuplíků a spotřebujte ji brzy. Dávejte pozor na rajčata, mrkev uskladněná vedle nich může zhořknout, cibule zase ztrácí pálivost a rychleji ztrácí jakost i petržel. Rajčata uschovejte raději do krabice s víkem, nebo je nechejte v igelitovém sáčku.

Na bramborovou kaši se nejlépe hodí pozdní, hodně moučné odrůdy brambor. Foto: ©Depositphotos.com/HeikeRau
Na bramborovou kaši se nejlépe hodí pozdní, hodně moučné odrůdy brambor. Foto: ©Depositphotos.com/HeikeRau
Nemáte sklep, ale zato balkón? Když budete dávat pozor na náhlé poklesy teplot pod bod mrazu, uskladníte tu zabalené brambory třeba ve staré skříňce. Stejně tak sem můžete uložit česnek, cibuli nebo kořenovou zeleninu. Mrkev i petržel ale nejlépe uskladníte v bedně s vrstvou rašeliny či písku. Uložte je v řadě vedle sebe, střídavě špičkou a hlavou a vrstvy proložte vrstvou substrátu.

Pro skladování mrkve a petržele je nejlepší písek nebo perlit.

„Tak naši vždycky dávali jakoukoliv zeleninu na uskladnění do dřevěných pilin. Nasypat jich trochu do bedničky, poskládat třeba mrkev nebo petržel na ležato a trochu zasypat, a tak dokola,“ napsala na internetu svůj recept na skladování výpěstků čtenářka Libuška.

„Loni jsem takhle skladovala mrkev i já, nať musí jít pryč ale pozor, ať neřízneš do mrkve, zahrabat do písku, aby nebyly mrkve u sebe. Dejte to do sklepa, my máme na chalupě tmavý studený sklep a mrkev jsem použila ještě v dubnu, byla krásná, tvrdá, mňam,“ souhlasí další účastnice internetové diskuse s přezdívkou Ukecaná baba.

Pěknou zeleninu do polévky i v zimě získáte při jejím správném skladování. Foto: ©Depositphotos.com/alexraths
Pěknou zeleninu do polévky i v zimě získáte při jejím správném skladování. Foto: ©Depositphotos.com/alexraths
Co když máte moc suchý sklep, nebo vám úplně chybí? Uskladněte na sucho dobře očištěné bulvy celeru, červené řepy, ale i mrkev, petržel nebo pastinák do igelitového pytle. Přehrňte jej nahoře do manžety a naplňte maximálně do dvou třetin. Snadnější práci než s pískem budete mít s perlitem, je čistý a neplesniví. V plastové nádobě nebo kbelíku jej se zeleninou klidně můžete mít i v bytě.

Skladovací kvality vašeho sklepa si zjistěte květinovým testem

Pro zdravé celoroční stravování je důležité zeleninu a brambory skladovat správně. Máte ale vůbec vhodný sklep? Udělejte si jednoduchou zkoušku, takzvaný květinový test. Dejte do sklepa několik karafiátů, známých okrasných květin. Ve stejném čase jich pár uložte i doma do ledničky. Pokud ve sklepě zvadnou květiny dříve než v lednici, nebude v něm příliš ideální prostředí.

Jakým způsobem skladujete doma brambory a kořenovou zeleninu do polévky? Napište do komentáře pod článkem, jak nemít rozteklou spíž a poraďte ostatním čtenářům.

Sdílejte tento článek 0x 0x 0x
0x

Jiří Macík

Původní profesí jsem chovatel, ale přišla příležitost dělat novinařinu a komunikaci, a od té doby se živím psaním. V mých článcích najdete vždy nějakou praktickou vychytávku do vaší domácnosti nebo užitečnou radu, aby se vám lépe bydlelo a žilo.

Jiří Macík na sociálních sítích:
Sdělte ostatním čtenářům váš názor / Počet příspěvků: 0
Nadpis:
  Vaše jméno:

Přečtěte si také ↓

K Velikonocům patří zelené osení. Vysejte si živé sváteční dekorace. Zelená je symbol jara a naděje

K Velikonocům patří zelené osení. Vysejte si živé sváteční dekorace. Zelená je symbol jara a naděje

Vydáno: 10.04.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 103x

Velikonoce se blíží. Vypěstujte si zelenou ozdobu stolu i celého bytu, nechte v misce, květináči nebo skořápkách vyklíčit semínka. K mání je pšenice, ječmen, řeřicha, čočka, fazolky mungo či hrách. Z osení si pak udělejte koktejl.

Celý článek
Královnou koření a téměř univerzálním všelékem je kurkuma. Máte ji také doma v kuchyni?

Královnou koření a téměř univerzálním všelékem je kurkuma. Máte ji také doma v kuchyni?

Vydáno: 09.04.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 167x

Doslova královnou koření je exotická kurkuma. Je součástí směsi curry a neobejde se bez ní žádná orientální kuchyně. Navíc ji využívá lidové léčitelství na spoustu zdravotních neduhů. Přečtěte si, co radí babky na záněty či akné.

Celý článek
Kontinentální postele vám zaručí komfortní spaní a snadné vstávání. Zvolte si domů do ložnice boxspringy

Kontinentální postele vám zaručí komfortní spaní a snadné vstávání. Zvolte si domů do ložnice boxspringy

Vydáno: 08.04.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 202x

Vzpomeňte si, kdy jste se naposledy opravdu luxusně vyspali. A teď si představte, že byste tak mohli trávit každou noc. Super spaní nabízejí kontinentální postele, boxspringy. Výška a propojení vrstev zaručují komfortní odpočinek.

Celý článek