Potěšme společně nemocné děti. Na konto dobročinné akce díky vám už přibylo:
19640
0komentářů

Venku je hic? S lednicí vám salmonela nehrozí. Čtěte 20 tipů pro ideální skladování potravin

„Tfuj, to je vedro, kam s tím nákupem, ať se nerozpustí?“ Čtěte 20 tipů, jak správně zorganizovat uložení potravin v chladničce. Zjistěte, co patří nahoru a dolů, jaká je optimální teplota v lednici a jak nejlépe jídlo zamrazovat.
Vydáno: 08.07.2015 ▪ Autor: ▪ Přečteno: 3453x

Čerstvé potraviny, maso, ovoce, zelenina, to je požadavek na zdravou výživu dnešní doby. Máte vlastní zahrádku? To je určitě velká výhoda, ale ne každý dnes může denně chodit na nákupy či na tržiště. Poživatiny na delší dobu prostě musíte uchovat v lednici, případně v mrazáku. Především v letních vedrech je to nezbytné a v zájmu vašeho zdraví.

S bakteriemi u potravin není žádná legrace. Rod Salmonella patří k těm nebezpečným. Foto: ©Depositphotos.com/iLexx
S bakteriemi u potravin není žádná legrace. Rod Salmonella patří k těm nebezpečným. Foto: ©Depositphotos.com/iLexx
S bakteriemi není žádná legrace. Obecně pro ně platí, že se v jídle nejlépe vyvíjejí v teplotách mezi 5 °C a 60 °C. Proto musíte udržovat rizikové potraviny v teplotách buď pod 5 °C, nebo nad 60 °C. Co k nim patří? Miniaturním nepřátelům vašeho zdraví se nejvíce daří především na mase, vejcích, uzeniny, mléku a mléčných výrobcích, hotových salátech, vařené rýži a těstovinách.

Při manipulaci s potravinami dodržujte hygienu a myjte si ruce. Pokud se vám potravina nezdá z jakéhokoli důvodu, vyhoďte ji bez milosti. Ušetřené peníze vám za zdravotní problémy a možný pobyt v nemocnici určitě nestojí.

„Jak to, že nám ta lednice tak žere elektřinu?“ bývá častá otázka v řadě domácností. Snadná pomoc. Nedávejte nikdy do lednice horké potraviny (1). Nejen, že to rapidně zvyšuje spotřebu, ale riskujete i přenos tepla na ostatní potraviny a tím snižování jejich jakosti a trvanlivosti. Dveře do chladničky otevírejte co nejméně (2), udržíte tak v ní optimální teplotu.

Dveře u lednice otevírejte co nejméně, ušetříte za elektřinu a zachováte nízkou teplotu. Foto: ©Depositphotos.com/AndreyPopov
Dveře u lednice otevírejte co nejméně, ušetříte za elektřinu a zachováte nízkou teplotu. Foto: ©Depositphotos.com/AndreyPopov
Nepěchujte při chlazení v lednici potraviny na sebe, nechte kolem nich proudit chladný vzduch (3). Jeho cirkulace je pro výslednou teplotu potravin nezbytná. Své nákupy rovnoměrně rozložte po celé ploše polic, jejich okraje nepřeplňujte (4). Skladování syrového masa vedle dalších pokrmů je velmi rizikové, na nezbytnou dobu je dejte chladit v uzavřené nádobě do spodní části lednice (5).

Ovoce a zelenina s vysokým obsahem vody v lednici trpí

Často chybujete při skladování ovoce a zeleniny. Patří do speciálních boxů nebo zásuvek ve spodní části lednice (6). Bývá v nich trochu tepleji, díky oddělení od chladicího prostoru, a nastavitelná úroveň vlhkosti. Před uložením ovoce i zeleninu vybalte ze sáčků či fólií a neomývejte ji (7). Do lednice nepatří rajčata, okurky, citrusy, banány, mango, ananas, ale ani lilky či brambory (8).

Já osobně od jisté doby nedávám do lednice žádnou zeleninu ani ovoce. Mám dojem, že jejich chuť je tak daleko výraznější a přirozená. Kromě toho jí domů kupujeme jen tolik, abychom ji téměř okamžitě snědli. Nejlepší vitaminová bomba jsou stejně čerstvé kousky.

Brambory jsou na chladno háklivé, rády sládnou. V teple zase naklíčí a rychleji se kazí. Foto: ©Depositphotos.com/AndreySt
Brambory jsou na chladno háklivé, rády sládnou. V teple zase naklíčí a rychleji se kazí. Foto: ©Depositphotos.com/AndreySt
Brambory chlad znehodnocuje, protože mrznou při -1°C a při +1°C sládnou. Nejlépe je uchováte v čistém a suchém sklepě při teplotě kolem +5 °C. Jen tři stupínky navíc stačí k jejich klíčení a už od +15°C vadnou a poté i hnijí. Bezvadné a dobře vytříděné cibule a paličky česneku také skladujte nejlépe v suché a chladné místnosti, v lednici se jim dobře nevede.

Aromatické potraviny skladujte v uzavřených dózách

Ve většině moderních chladniček, jako jsou třeba ledničky Whirlpool, najdete 4 až 6 vnitřních polic, a ve spodní části oddělený mrazák. Do horních polic dávejte uvařené a hotové pokrmy, moučníky, případně mléčné výrobky (9). Patří sem také uzeniny, tvaroh, či sýry. Máslo vybalte a uložte jej do porcelánové nebo plastikové misky s víčkem (10). Aromatické poživatiny skladujte v dobře uzavřených dózách.

Často odebírané potraviny si nechte při ruce „ve výši očí“

Uprostřed ve výši očí a pěkně při ruce si nechte jogurty, sýry, mléko, vařené maso a pomazánky (11). Největší zima je úplně dole, dejte sem proto syrové, mleté a drůbeží maso. Na spodní přihrádku uložte také ryby a masné výrobky. Do spodních částí patří i potraviny jako kompoty a také čerstvé maso, které se chystáte v nejbližší době zpracovat.

Do dveří ledniček umístěte nápoje, alkohol, kečupy, dresinky, hořčici nebo džemy Foto: ©Depositphotos.com/thodonal
Do dveří ledniček umístěte nápoje, alkohol, kečupy, dresinky, hořčici nebo džemy Foto: ©Depositphotos.com/thodonal
Ve dveřích ledniček je místo na nápoje, alkohol, kečupy, dresinky, hořčici nebo džemy (12). I čerstvá vejce tu uchováte nejlépe ve speciálních přihrádkách, a to špičkou dolů (13). Potřebují „dýchat“ a na tupém konci mají vzduchovou bublinu. Konzervované potraviny uložte podle místa kdekoli. Chléb do lednice nepatří, dlouhodobě jej raději zamrazte (14). Zůstane pak jako čerstvý.

V internetové diskusi se svěřila čtenářka Katka, že má poněkud nutkavou potřebu mít ve všem systém, tedy i v chladivém nitru ledničky. „Nepopírám ale, že i na mě někdy vybafne z ledničky plesnivý citrón či jogurt poněkud staršího data narození,“ dodala.
Ostatním poskytla inspirativní přehled o tom, co v její lednici nikdy nesmí chybět: „Mléko, máslo, několik druhů tvrdých sýrů, můj milovaný hermelín, pořádné plato vajíček, ovoce, zelenina a několik laků na nehty :-),“ napsala.

Zamrazené potraviny vydrží dlouho, dodržujte ale základní pravidla

Základní pravidlo pro zachování vašeho zdraví zní – nepřerušovat mrazení potravin. Zamražené potraviny nesmíte po rozmrazení znovu přehnat hlubokým chladem (15). Na pozdější odebírání menších porcí a kusů třeba masa se připravte předem. Naporcujte je zasyrova a uložte je do fólií z mikrotenu nebo dóz v takových částech, které snadno jednorázově zpracujete (16).

Bylinky zamražené v kostkách ledu se skvěle hodí do kuchyně mimo letní sezónu. Foto: ©Depositphotos.com/Usenko
Bylinky zamražené v kostkách ledu se skvěle hodí do kuchyně mimo letní sezónu. Foto: ©Depositphotos.com/Usenko
Balíčky se surovinami si před zamražením popište a připojte i datum. Vyhnete se tím lamentacím typu: „…co to vlastně je a jak to tady máme dlouho?“  Z mikrotenu či alobalu pečlivě vymačkejte vzduch, protože ničí vitamíny a podporuje žluknutí tuků. Potraviny obecně zmrazujte co nejrychleji a zásadně jen čerstvé (17).

 Podívejte se, jak vypadá správná organizace ledničky na síti Pinterest.

Zeleninu před mrazením spařte v horké vodě, případně ji oloupejte (18). Výbornou vychytávku získáte zamrzením bylinek do kostek ledu (19). Skvěle je využijete do salátů, polévek i dalších jídel. V mrazáku uchováte nejen maso a ryby, ale i uvařenou rýži, těstoviny nebo omáčky. Surovinu pomalu rozmrazujte v chladničce a tam ji také nechte až do konečné kuchyňské přípravy (20).

Bakterie nemilují teploty pod 5 °C a nad 60 °C. Nenechte je řádit na svých potravinách. Foto: ©Depositphotos.com/lenmdp
Bakterie nemilují teploty pod 5 °C a nad 60 °C. Nenechte je řádit na svých potravinách. Foto: ©Depositphotos.com/lenmdp
Víte, že v mase, odloženém ve vedru na kuchyňské lince se přímo raketově množí bakterie? Pro čerstvé maso zajistěte ideální teplota do 4 °C, pro mleté ale ještě o dva stupínky méně. Pozor na ryby, jsou na skladování ještě náročnější. Mořské nejlépe uchováte při -1 až 2 °C, sladkovodní pak snesou až 5 °C. Ani nízké teploty ale nedokážou zázraky, uvařené jídlo proto snězte do dvou dnů.

Vše podstatné o bezpečnosti potravin najdete na stránkách státní inspekce

Potravinový dozor u nás vykonává Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Na jejích stránkách se dozvíte mimo jiné i rozdíl mezi pojmy "spotřebujte do" či "minimální trvanlivost". Ani jedním z těchto pojmů nemusí výrobci označovat čerstvé ovoce a zeleninu, neupravené houby, lihoviny s obsahem alkoholu nejméně 10 %, pekařské a cukrářské výrobky určené ke spotřebě do 24 hodin, jedlou sůl, žvýkačky, ocet a cukr v pevné formě.

Přichyťte si tento list na lednici magnetem, budete jej mít pořád na očích. Foto: MT-nábytek.cz
Přichyťte si tento list na lednici magnetem, budete jej mít pořád na očích. Foto: MT-nábytek.cz

Máte doma v lednici optimálně rozmístěné potraviny? Napište do komentáře pod článkem, jaký máteukládací systém a poraďte ostatním čtenářům.

Sdílejte tento článek 0x 0x 0x
0x

Jiří Macík

Původní profesí jsem chovatel, ale přišla příležitost dělat novinařinu a komunikaci, a od té doby se živím psaním. V mých článcích najdete vždy nějakou praktickou vychytávku do vaší domácnosti nebo užitečnou radu, aby se vám lépe bydlelo a žilo.

Jiří Macík na sociálních sítích:
Sdělte ostatním čtenářům váš názor / Počet příspěvků: 0
Nadpis:
  Vaše jméno:

Přečtěte si také ↓

Chcete být při stavbě domu šetrní k životnímu prostředí? Postavte si domek z hlíny technikou Superadobe

Chcete být při stavbě domu šetrní k životnímu prostředí? Postavte si domek z hlíny technikou Superadobe

Vydáno: 03.12.2016 ▪ Autor: Antonín VintrTipy a triky ▪ Přečteno: 67x

Chcete si postavit dům levně a vlastníma rukama z materiálů, které jsou šetrné k životnímu prostředí? Seznamte se se stavební technikou Superadobe. Jaké postupy se při ní používají, jaké přináší výhody a jak vypadají hotové domy?

Celý článek
Vánoční osvětlení rozzáří vaše okna. Dávejte si však pozor, elektřina je dobrý sluha, ale zlý pán

Vánoční osvětlení rozzáří vaše okna. Dávejte si však pozor, elektřina je dobrý sluha, ale zlý pán

Vydáno: 01.12.2016 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 100x

Jak správně zprovoznit venkovní vánoční osvětlení v oknech, světelné rampouchy nebo řetězy? Kupujte výzdobu a řetězy od známých výrobců a dejte pozor na neporušenou kabeláž a proudové krytí. Elektřina je dobrý sluha, ale zlý pán.

Celý článek
Chcete mít obývací pokoj vybavený podle nejnovějších trendů? Zjistěte, která sedačka je právě v módě

Chcete mít obývací pokoj vybavený podle nejnovějších trendů? Zjistěte, která sedačka je právě v módě

Vydáno: 30.11.2016 ▪ Autor: Antonín VintrTipy a triky ▪ Přečteno: 802x

Vybíráte novou sedačku? Zjistěte, které typy sedacích souprav existují a kam se který typ sedačky hodí. Chcete mít navíc obývák zařízený podle posledních trendů? Pak se podívejte, které barvy, styl a tvary jsou u pohovek v módě.

Celý článek