Potěšme společně nemocné děti. Na konto dobročinné akce díky vám už přibylo:
27330
0komentářů

16 zásad pro správné grilování. Zamezte přepalování + čtěte, jak grilovat lépe

Léto je zaslíbený čas grilovaček, opékaček a zahradních párty. Přečtěte si zásady správného grilování, aby se dobroty na roštu či desce grilu nepřipalovaly. Pokud se tak stane, očistěte je mechanicky a poté speciálními prostředky.
Vydáno: 03.07.2015 ▪ Autor: ▪ Přečteno: 2278x

Krásné letní počasí na začátku prázdnin láká nejen k vodě a do přírody, ale je přímo ideální pro letní grilování. Počkejte si, až největší vedra přes den pominou a pusťte se do tepelné přípravy masa, která je v tuzemsku čím dál oblíbenější. Kuchařských experimentů se nebojte. Voňavou pochoutku na grilu uděláte téměř ze všeho, receptů od profíků i amatérů jsou jen na internetu stovky.

Grilovací úprava mořských plodů je delikatesa, nebojte se přímořských kuchyní. Foto: ©Depositphotos.com/amenic181
Grilovací úprava mořských plodů je delikatesa, nebojte se přímořských kuchyní. Foto: ©Depositphotos.com/amenic181
Obliba barbecue mezi laickými nadšenci neustává. Laskominu na grilu získáte ze všech druhů mas, tedy z hovězího, vepřového, kuřecího, krůtího, skopového, ale i z ryb nebo masa mletého. Grilovací úprava sluší také sýrům nebo mořským plodům. Jako přílohu zakousněte opečené brambory, houby nebo zeleninu. Při současném grilování s masem získají velice zajímavou chuť.

Pro grilování musíte dosáhnout intenzívního sálavého tepla, které vyvolá v okolí suroviny teplotu asi 170 °C, podle požadovaného stupně propečení hotového výrobku, grilády. Orientačně platí, že čím je plátek masa či jiné potraviny tenčí, tím blíže ke zdroji tepla ho musíte umístit.

Někteří zdravotníci považují přípravu masa na grilu za ne zrovna dietní.  Nenechávejte skapávaný tuk v zájmu svého klidného zažívání spalovat na uhlících a zachytávejte jej do hliníkové fólie nebo do speciálních misek (1). Pokrmy připravené na „klasice“, tedy dřevěném uhlí, získají skvělou chuť. Tyto typy grilů jsou také zpravidla nejlevnější, známý litinový soudek je na trhu od 385 Kč.

Bez grilované zeleniny je tabule neúplná, nezapomeňte na ni, je vynikající. Foto: ©Depositphotos.com/phb.cz
Bez grilované zeleniny je tabule neúplná, nezapomeňte na ni, je vynikající. Foto: ©Depositphotos.com/phb.cz
Novinkou poslední doby jsou vodní grily, s nimiž se vyhnete nezdravému přepalování. A maso se vám v nich určitě nepřesuší. Porce pečete nad nádobou s vodou, pod kterou topíte dřevem, nejlépe z ovocných stromů (2). Maso se tak ve shora uzavřeném grilu současně udí, ale tuk nebo marináda z něj kape do vody. Na trhu jsou tyto grily nejvíce v cenové relaci kolem 1 600 Kč.

Maso přímo z mrazáku na rošt nepatří, nechte je ohřát

Jak správně grilovat? Především nedávejte na rozpálený rošt maso přímo z mrazáku či ledničky, nechte je ohřát na pokojovou teplotu (3). Vyhněte se plápolajícímu ohni, ideální pro přípravu jsou jen žhavé uhlíky (4). Maso při pečení zásadně nepropichujte vidličkou, vytekla by z něj všechna šťáva (5). Používejte obracecí kleště a steaky po upečení nechte chvíli odležet (6).

Maso při pečení zásadně nepropichujte vidličkou, vyteče z něj cenná šťáva. Foto: ©Depositphotos.com/Kesu01
Maso při pečení zásadně nepropichujte vidličkou, vyteče z něj cenná šťáva. Foto: ©Depositphotos.com/Kesu01
O tom, jestli vám nevznikne z očekávané pochoutky briketa, rozhodují vedle vaší šikovnosti i typy používaných grilů. Rovnoměrně propečete porce na elektrickém grilu, který pracuje na principu ohřevu teflonové desky topnými spirálami (7). Možnost regulace pečicí teploty i na různých částech roštu budete mít i u grilů plynových (8). Také na nich laskominy připálíte jen těžko.

Přecpali jste se výbornými pochutinami a je vám nevolno? Přečtěte si babské rady a vyzkoušejte detoxikační kůru, případně si nechte od babek 26 × poradit, co dělat s překyselením organismu.

Na grily používejte jen speciální čisticí prostředky

I po super vydařené párty se ale může stát, že se budete muset pustit do té méně oblíbené práce, čištění připečeného grilu. Neodstraněný ztuhlý tuk na roštu totiž dalším teplem začne kapat na uhlí či jiný zdroj tepla, odpařuje se a vzniklé zplodiny mohou být karcinogenní. Řešením je čistý gril. Takzvané „vypálení“ ohněm se sice používá, ale není to moc dobrý nápad.

Mechanické odstranění připečených zbytků z roštu je základem údržby grilu. Foto: ©Depositphotos.com/eldadcarin
Mechanické odstranění připečených zbytků z roštu je základem údržby grilu. Foto: ©Depositphotos.com/eldadcarin
Stejně jako na jiné povrchy v domácnosti, zvolte i na grily ty správné mycí a čisticí prostředky. Obyčejným saponátem jen odstraníte mastnotu, ale už ne připálený tuk a zbytky jídla. Na ně pak zpravidla berete nůž či drátěnku a gril si poškrábete. Pomozte si speciálními čističi na grily. Stojí od 150 do 500 Kč. Nechte je pár minut působit a nečistoty pak setřete houbičkou nebo hadrem (9).

 Pravidelně čistěte speciální část na shromažďování kapajícího tuku.

Při použití houbiček si dejte pozor na barvu čisticí plochy, která označuje její jemnost, případně hrubost. Nepěkné škrábance si na nerezu uděláte s houbičkou na spodní straně tmavě zelenou nebo černou. Naopak nejjemnější, vhodné do kuchyně i na grily, jsou zespoda bílé či béžové (10), středně drsné mají na čisticí ploše barvu červenou nebo modrou.

Ideální jsou žhavé uhlíky, plápolavý oheň je zaručenou cestou k připálení masa. Foto: ©Depositphotos.com/Goodluz
Ideální jsou žhavé uhlíky, plápolavý oheň je zaručenou cestou k připálení masa. Foto: ©Depositphotos.com/Goodluz
Zkontrolujte si složení čisticího prostředku na gril. Nesmí v něm být žádný benzín, kyseliny nebo ředidla (11). Některé grily mají speciální část na shromažďování odkapávaného tuku. Pravidelně je čistěte, abyste se vyhnuli přepalování (12). Před čištěním roštu na kotlovém grilu z něj nejdříve odstraňte speciálním drátěným kartáčem hrubé zbytky pokrmů a různých usazenin (13).

               Praktické tipy při grilování:
               •    Rošt před grilováním přetřete tukem nebo použijte olejový spray na rošty
               •    Maso solte až po úpravě na grilu, nepustí vodu a zůstane pěkně šťavnaté
               •    Čistěte pravidelně grilovací komoru a gril, když je ještě mírně teplý
               •    Otírejte zbytky pokrmů ještě dříve, než se stačí zapéct
               •    Používejte zachycovací misky na tuk
               •    Nepoužívejte čisticí prostředky s kyselinou, benzínem nebo ředidly

U plynových grilů po vychladnutí demontujte varný rošt a s pomocí čisticího prostředku důkladně vytřete prostor pro hoření. Ocelovým kartáčem vyčistěte vnitřní část hořáku a přesvědčte se, že jsou čisté i ventily. Houbičkou s trochou saponátu pak očistěte ostatní části grilu, například držák teploměru, víko nebo postranní hořáky. Občas vyměňte i misky v odkapávači (14).

Ryby na grilu jsou báječná pochoutka, provoňte maso při úpravě bylinkami. Foto: ©Depositphotos.com/nevenm
Ryby na grilu jsou báječná pochoutka, provoňte maso při úpravě bylinkami. Foto: ©Depositphotos.com/nevenm
Při čištění elektrických grilů dejte pozor, aby vám nezatekla voda tam, kde být nemá. Vychladnutá rošt odpojte ze sítě a demontujte regulační knoflík. Plastovou škrabkou očistěte vnitřní strany grilovací komory a také přichycené kousky pokrmu na roštu. Komoru vytřete vlhkým hadrem s čisticím prostředkem a nezapomeňte ani na spodní odkapávací misku na tuk (15).

Na grilovací kámen ze žuly nepatří žádné saponáty ani speciální čisticí prostředky.

Pokud vyznáváte grilování na vyleštěném žulovém kameni, máte to s úklidem jednodušší. Nepatří na něj žádné saponáty ani speciální čisticí prostředky. Jejich zbytky se vsáknou do povrchu a je po kameni i chuti pokrmů. Výpečky a zbytky tuku odstraňte jen nerezovou škrabkou a kámen otřete vlhkým hadříkem nebo ubrouskem. Pro další očištění na něj nalejte jen horkou vodu z konvice (16).

Na grilovací kámen nepatří žádné saponáty ani speciální čisticí prostředky. Foto: ©Depositphotos.com/Lester120
Na grilovací kámen nepatří žádné saponáty ani speciální čisticí prostředky. Foto: ©Depositphotos.com/Lester120
Nezapomeňte při večerní grilovačce na příjemné prostředí. Pokud vám zrovna nepadá na hlavu déšť z průtrže mračen, sáhněte po loučích na lampový olej nebo svíčkách. Večerní atmosféru vyšperkujte také nejrůznějšími starožitnými lampami nebo třeba lampióny. Pusťte se do grilování bez strachu a bázně i s přáteli, odměnou vám bude nejen skvělé jídlo, ale i příjemně strávený čas.

Grilujete rádi a nedáte na specifickou chuť takto připravených dobrot dopustit? Podělte se v komentáři pod článkem o zkušenosti a poraďte ostatním čtenářům nějaký super recept.

Úvodní foto: ©Depositphotos.com/joruba75

Sdílejte tento článek 0x 0x 0x
0x

Jiří Macík

Původní profesí jsem chovatel, ale přišla příležitost dělat novinařinu a komunikaci, a od té doby se živím psaním. V mých článcích najdete vždy nějakou praktickou vychytávku do vaší domácnosti nebo užitečnou radu, aby se vám lépe bydlelo a žilo.

Jiří Macík na sociálních sítích:
Sdělte ostatním čtenářům váš názor / Počet příspěvků: 0
Nadpis:
  Vaše jméno:

Přečtěte si také ↓

Dejte si nohy do vodorovné polohy a chvíli spočiňte. Jak si vyrobit bedýnkový taburet

Dejte si nohy do vodorovné polohy a chvíli spočiňte. Jak si vyrobit bedýnkový taburet

Vydáno: 06.12.2016 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 35x

Taburety do obýváku jsou víceúčelovým kusem nábytku. Posadíte na ně návštěvu, natáhnete si nohy z křesla, případně do nich i něco uložíte. Nelíbí se vám ty v obchodech? Vyrobte si je doma svépomocí z dřevěných bedýnek od ovoce.

Celý článek
Chcete být při stavbě domu šetrní k životnímu prostředí? Postavte si domek z hlíny technikou Superadobe

Chcete být při stavbě domu šetrní k životnímu prostředí? Postavte si domek z hlíny technikou Superadobe

Vydáno: 03.12.2016 ▪ Autor: Antonín VintrTipy a triky ▪ Přečteno: 968x

Chcete si postavit dům levně a vlastníma rukama z materiálů, které jsou šetrné k životnímu prostředí? Seznamte se se stavební technikou Superadobe. Jaké postupy se při ní používají, jaké přináší výhody a jak vypadají hotové domy?

Celý článek
Vánoční osvětlení rozzáří vaše okna. Dávejte si však pozor, elektřina je dobrý sluha, ale zlý pán

Vánoční osvětlení rozzáří vaše okna. Dávejte si však pozor, elektřina je dobrý sluha, ale zlý pán

Vydáno: 01.12.2016 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 977x

Jak správně zprovoznit venkovní vánoční osvětlení v oknech, světelné rampouchy nebo řetězy? Kupujte výzdobu a řetězy od známých výrobců a dejte pozor na neporušenou kabeláž a proudové krytí. Elektřina je dobrý sluha, ale zlý pán.

Celý článek