Potěšme společně nemocné děti. Na konto dobročinné akce díky vám už přibylo:
35400
0komentářů

Letní grilování často svádí k nemírné konzumaci. Co dělat s překyselením organismu či průjmem? Čtěte 26 babských rad

Léto je obdobím zahradních grilování. Občas to ale natěšení strávníci přeženou s jídlem či pitím až k nevolnosti. Jak zajistit odkyselení organismu, co na průjem nebo zácpu? Čtěte 26 osvědčených rad z kuchyně našich babiček.
Vydáno: 15.05.2015 ▪ Autor: ▪ Přečteno: 1966x

Krásné jarní počasí a zvyšující se teploty lákají ve volném čase k oprášení grilů po zimní přestávce. Také už se nemůžete dočkat, až nad žhavými uhlíky neodolatelně zavoní vaše oblíbená laskomina? Pozvěte své přátele nebo sousedy na kousek krkovičky, třeba vám to oplatí. Osobně s tím mám jen ty nejlepší zkušenosti, vzájemně se u grilů trumfujeme s recepty.

Nenechte spalovat v uhlících skapávající tuk, je to nezdravé

Na čem si nejlépe pochutnat? Na výběr máte obrovské množství receptů z rozličných surovin. Vždy je ale pořizujte čerstvé a u osvědčených dodavatelů. Vyhnete se tím možným zdravotním potížím a nepříjemnostem. Stav vašeho žaludku a trávení ale ovlivníte i způsobem přípravy. Skapávaný tuk u grilů na dřevěné uhlí nenechávejte spalovat a chytejte jej do hliníkové fólie nebo misek.

Skapávající tuk do žhavých uhlíků je předzvěstí nejen trávicích problémů.Foto: ©Depositphotos.com/Kesu01
Skapávající tuk do žhavých uhlíků je předzvěstí nejen trávicích problémů.Foto: ©Depositphotos.com/Kesu01

Hostina je u konce, ale vám najednou není zrovna nejlépe. Máte jakoby „pocit kamene“ v žaludku, pobolívá vás v pravém podžebří (kde zatím ještě máte žlučník), nebo vás docela urputně pálí žáha? Přehnat to s jídlem a pitím, to se může stát každému. Zkuste malou štamprličku, nejlépe slivovice. Nezabralo to? Máme v zásobě pár babských rad, jak byste si ještě mohli pomoci.

Na zažívací problémy po grilování často platí malá štamprlička slivovice.

Vaše zažívací problémy, spojené i s pálením žáhy, může mít na svědomí překyselení, acidóza. Zpět do rovnováhy dostanete organismus například citrusovými plody, které působí zásadotvorně. Stejně pomohou zeleninové šťávy, třeba z mrkve, celeru, cibule, nebo okurek. Vyhněte se bílému cukru a slaďte karamelem. Na acidózu zabírají i semínka z kopru, případně malé množství kůry z akátu.

Těžce zkoušenému zažívání ulevíte s pomocí některé z 26 babských rad. Foto: ©Depositphotos.com/DenisNata
Těžce zkoušenému zažívání ulevíte s pomocí některé z 26 babských rad. Foto: ©Depositphotos.com/DenisNata

Jestliže dostalo při grilovačce vaše zažívání silný atak z nejrůznějších pochutin, může organismus reagovat nepříjemným průjmem. Jak se jej spolehlivě zbavíte? Podle receptů našich babiček zabírá na akutní průjmy třeba černý čaj se solí, 2 až 3 deci čaje a lžička soli. Žádný chuťový zázrak, ale pomáhá to. Podobně působí čaj z heřmánku, malinových listů, nebo silný vývar z hovězího masa.

               Co z babských receptů ještě pomáhá zahnat akutní průjem:
                •    Trocha sypkého černého čaje, zapít čistou vodou
                •    Dva až tři banány za den, dodají tělu potřebný draslík
                •    Syrová zelná šťáva, pijte ji pomalu v malých doušcích

Zklidnit rozbouřené zažívání vám pomohou i borůvky, jablečný mošt nebo strouhaná jablka. V jídle vynechte tučné pokrmy, zato si dopřejte vařenou suchou bílou rýži s troškou tymiánu. Proti průjmu účinkují i sušené švestky, případně křen s cibulí. Ulevilo se vám? Zkuste sníst bílý jogurt se živými kulturami, osídlíte si jimi znovu zažívací trakt.

Samotného průjmu se obvykle zbavíte během dvou až tří dnů. Pokud vaše potíže trvají až týdny, bude problém asi závažnější, zajděte si k lékaři.

Znepříjemnit život vám po přejedení může i zácpa. Potíží vás zbaví pití většího množství tekutin, nejlépe vody. Zkuste do sebe dostat vlákninu v podobě zeleniny, celozrnného pečiva či otrub. Dobré účinky má rybízový nebo švestkový kompot, lněné semínko nebo čerstvý lněný olej. Pomůže i trvalejší pohyb, který znovu oživí střevní peristaltiku.

Ranní kocovina je velice nepříjemná, musíte si ji protrpět, ale den si ulehčete. Foto: ©Depositphotos.com/focuspocusltd
Ranní kocovina je velice nepříjemná, musíte si ji protrpět, ale den si ulehčete. Foto: ©Depositphotos.com/focuspocusltd

Pokud jste při grilování s přáteli pili větší než malé množství alkoholu, může se u vás náhle objevit ranní nesnesitelná kocovina. Výborný je přípravek Prevento, který si koupíte v balení o 10 tabletách za 150 Kč. Nejlevnější je ale studená sprcha, která vaše tělo dokonale probere a dodá mu tu správnou energii. Pijte také dostatek tekutin, nejlépe čistou vodu, případně minerálku.

Kocovina se vesměs vytratí během následujícího dne po alkoholové párty

K zahnání kocoviny je třeba mít podle babiček plný žaludek. Dejte si po ránu teplou uzeninu nebo něco smaženého, tuk na sebe totiž váže alkohol. Sůl, draslík a další látky dodáte tělu silnou polévkou, k rychlejší regeneraci dospějete i s pomocí vitamínů z ovoce. Nastartují vás i energetické nápoje, trocha spánku a od bolesti hlavy pomůže tabletka acylpyrinu. Neškodí prý ani sklenička piva.

Zažívací problémy z přepalovaného tuku vám u  elektrických grilů nehrozí. Foto: ©Depositphotos.com/phb.cz
Zažívací problémy z přepalovaného tuku vám u elektrických grilů nehrozí. Foto: ©Depositphotos.com/phb.cz

Nežádoucímu a nezdravému přepalování tuků při grilování se vyhnete s  novinkou poslední doby, vodním grilem. Maso v nich jednak nepřesušíte, jednak nepřipálíte. Porce pečete nad nádobou s vodou, pod kterou topíte dřevem nejlépe z ovocných stromů. Maso se tak ve shora uzavřeném grilu současně udí, ale tuk nebo marináda z něj skapává do vody.

                Inspiraci a nejrůznější tipy pro grilování najdete i na síti Pinterest.

Zažívací problémy z přepalovaného tuku vám nehrozí ani u grilů elektrických. Většina pracuje na principu ohřevu teflonové desky topnými spirálami, některé mají na topném tělese lávové kameny. Nemusíte je nijak složitě roztápět, odpadá starost o palivo a nikam se nesype žhavý popel. Oceníte rovnoměrné propečení všech porcí a absenci přepalovaného tuku.
Při grilovačce si udělejte skvělou atmosféru a příjemné prostředí. Foto: ©Depositphotos.com/Goodluz
Při grilovačce si udělejte skvělou atmosféru a příjemné prostředí. Foto: ©Depositphotos.com/Goodluz

Laskominu na grilu uděláte ze všech druhů mas, tedy z hovězího, vepřového, kuřecího, krůtího, skopového, ale i z ryb nebo masa mletého. Jako přílohu zakousněte opečené brambory, houby nebo zeleninu. Při současném grilování s masem získají velice zajímavou chuť. Pokud budete při jídle i pití střídmí, neměli byste mít žádné zdravotní potíže.

Často jsou na grilu ryby, maso a zelenina, ale zkuste i sýry či mořské plody

Při večerní grilovačce nezapomeňte na příjemné prostředí. Sáhněte po loučích na lampový olej nebo svíčkách, skvělou atmosféru vytvoří i nejrůznější starožitné lampy nebo třeba lampióny. Pusťte se do kulinářských kouzel podle chuti a momentální nálady.
Obliba barbecue totiž v tuzemsku neklesá a recepty od známých kuchařských es i laických nadšenců se doslova valí ze všech stran. Například známý Zdeněk Pohlreich griluje už ve druhé řadě televizních gastronomických rad a receptů “Rozpal to šéfe”.

Grilujete rádi a nedáte na chuť takto připravených dobrot dopustit? Napište do komentáře pod článkem, jestli jste někdy měli po grilovačce zdravotní potíže a jak jste se jich zbavili.

Úvodní foto: ©Depositphotos.com/AndreyPopov

Sdílejte tento článek 0x 0x 0x
0x

Jiří Macík

Původní profesí jsem chovatel, ale přišla příležitost dělat novinařinu a komunikaci, a od té doby se živím psaním. V mých článcích najdete vždy nějakou praktickou vychytávku do vaší domácnosti nebo užitečnou radu, aby se vám lépe bydlelo a žilo.

Jiří Macík na sociálních sítích:
Sdělte ostatním čtenářům váš názor / Počet příspěvků: 0
Nadpis:
  Vaše jméno:

Přečtěte si také ↓

Šetřete svůj čas a věnujte ho do svých koníčků. Virtuální asistentka vyřídí všechno důležité zařizování za vás

Šetřete svůj čas a věnujte ho do svých koníčků. Virtuální asistentka vyřídí všechno důležité zařizování za vás

Vydáno: 09.12.2016 ▪ Autor: Antonín VintrTipy a triky ▪ Přečteno: 3x

Máte málo času? Najměte si služby virtuální asistentky či asistenta. Seženou vám řemeslníky, uklízečku, zajistí nákupy i hlídání nebo naplánují dovolenou. Dokáží zařídit téměř cokoliv. Jak taková služba funguje a kolik stojí?

Celý článek
Zelené jehličí vás letos neláká? Mrkněte na 8 nápadů, jak vyrobit originální vánoční stromek

Zelené jehličí vás letos neláká? Mrkněte na 8 nápadů, jak vyrobit originální vánoční stromek

Vydáno: 08.12.2016 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 50x

Máte alergii na jehličí, nebo jste v rodině přísní ochránci přírody a uříznutý stromek je pro vás tabu? Vteřinový manžel poradí 8 nápadů, jak si vyrobit originální vánoční stromeček z různých materiálů. Umělé stromky nechte jiným.

Celý článek
Veselé Vánoce: 5 dárkových tipů pro vaše blízké na menší kousky nábytku

Veselé Vánoce: 5 dárkových tipů pro vaše blízké na menší kousky nábytku

Vydáno: 07.12.2016 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 52x

Vánoce se blíží a nápady na dárky jsou vzácné zboží. Dávat blízkým kuchyňskou linku pod stromeček asi nebudete, ale vhod může přijít 5 tipů na menší nábytkové kousky. Třeba právě ony vašim blízkým chybí. Vyberte jim pěkné kousky.

Celý článek