Potěšme společně nemocné děti. Na konto dobročinné akce díky vám už přibylo:
19620
0komentářů

V kuchyňském trojúhelníku se neztratíte. Budete mít všechno po ruce

Jste po uvaření oběda vyčerpaní, protože v kuchyni nachodíte desítky kilometrů? Přestává vás kvůli tomu vaření bavit? Využijte ergonomické poznatky. Uspořádejte jednotlivé kuchyňské zóny logicky a nezapomeňte na trojúhelník.
Vydáno: 11.03.2015 ▪ Autor: ▪ Přečteno: 7251x

Kuchyň je potřeba zařídit tak, aby se snížilo riziko úrazů během vaření. Proto vědci provedli různá ergonomická a antropometrická měření. Ta přinesla spoustu poznatků o tom, jak kuchyň zařídit tak, aby vaření bylo co nejpohodlnější a bezpečné. Pokud je dodržíte, nebude vás vaření tolik vyčerpávat a třeba vás začne i více bavit.

Jaký zvolit tvar kuchyňské linky

Do úzkých místností je vhodná dvouřadá kuchyň. Ulička mezi skříňkami však nesmí být menší než 120 cm. Jen tak se v ní pohodlně vyhnou dvě osoby a otevřete všechny skříňky a zásuvky. V kuchyni pro jednu osobu si vystačíte se 100 cm. Stejnou vzdálenost dodržte i u samostatně stojícího ostrůvku.

Pokud můžete kuchyň umístit jen k jedné stěně, volte jednořadou linku. Ta je vhodná spíše pro příležitostné vaření, protože nemůžete dodržet doporučovaný trojúhelník. Vždy se snažte zachovat alespoň posloupnost jednotlivých zón a minimální délku pracovní plochy. Ta nesmí klesnout pod 70 cm, abyste měli dostatek prostoru pro přípravu pokrmů.

Do malých místností se hodí kuchyňská linka ve tvaru L. Dodržte však posloupnost zón a vzdálenosti doporučovaného trojúhelníku. Pro vaření je ideální kuchyň ve tvaru U. Mezi skříňkami by mělo být 140 – 145 cm. Pak budete mít vše po ruce, zbytečně se nenaběháte a všechny skříňky pohodlně otevřete.

Pro vaření je ideální kuchyň ve tvaru U. Foto: ©Depositphotos.com/scamp65
Pro vaření je ideální kuchyň ve tvaru U. Foto: ©Depositphotos.com/scamp65

Kuchyňské zóny a trojúhelník

Funkční kuchyně je rozdělená do pěti základních zón, a to potravinové, ukládací, mycí, přípravné a varné. Přesně v tomto sledu rozmístěte i lednici, dřez, sporák a skříňky. Pro praváky uspořádejte jednotlivé zóny zleva doprava, pro leváky zprava doleva. Lednice, dřez a sporák by navíc měly tvořit pomyslné vrcholy trojúhelníku.

Cesty trojúhelníku nesmí narušit žádné předměty ani průchozí koridory. Jednotlivé strany mají být dlouhé 90 – 275 cm. Součet stran trojúhelníku by neměl být menší než 366 cm, ani větší jak 793 cm. V praxi nemá převýšit 6 metrů, abyste se při vaření příliš nenaběhali.

Nejčastěji používané věci musí být dosažitelné bez ohýbání nebo natahování.

Potravinová, nebo též zásobovací, zóna bývá na jednom z krajů linky. Potřebná délka je alespoň 60 cm. Slouží pro uložení suchých, tekutých i mražených potravin. Výhodná je vysoká potravinová skříň. Do této zóny patří i lednice. Vedle zásobovací zóny je zóna ukládání, která slouží pro uložení veškerého nádobí, příborů a kuchyňských pomůcek.

Na ni navazuje zóna mycí, tedy dřez a myčka. Pokud nemáte myčku, volte dvojdřez s odkapávací plochou. V případě myčky vám stačí jen menší umyvadlo pro oplachování zeleniny a ovoce. Součástí zóny je také nádoba na odpadky, mycí pomůcky a drtič odpadu.

Vedle mycí zóny je zóna přípravná, neboli pracovní. Má být dlouhá minimálně 90 cm, abyste mohli pohodlně manipulovat s potravinami. V této zóně je dobré mít po ruce i nejrůznější koření, spotřebiče a roboty, pracovní pomůcky i nádobí. Můžete je schovat do spodní skříňky.

Jako poslední je varná a pečicí zóna, tedy varná deska s troubou nebo sporák, případně i mikrovlnka nebo gril. Patří sem také úložné prostory pro hrnce, pánve, plechy a pomůcky pro vaření a pečení. Za varnou deskou ponechte alespoň 30 cm odkládací plochy.

Funkční kuchyně je rozdělená do pěti základních zón. Foto: MT-nábytek.cz
Funkční kuchyně je rozdělená do pěti základních zón. Foto: MT-nábytek.cz

Dodržte správné rozměry a vzdálenosti

Hloubka spodních skříněk je většinou 60 cm. Pokud potřebujete více úložných prostor, můžete ji zvýšit až na 70 cm. Větší hloubku nepoužívejte. Zhoršili byste si přístup k horním skříňkám i věcem uloženým ve skříňkách. Horní skříňky bývají hluboké 30 – 35 cm. Lepší jsou výklopná dvířka, která netrčí až půl metru do prostoru jako klasicky otevíraná. Ta jsou totiž častou příčinou úrazu během vaření.

Výšku pracovní plochy přizpůsobte výšce osoby. Protože se v kuchyni většinou pohybují minimálně dva lidé, používá se průměrná hodnota kolem 90 cm. Některé luxusní kuchyně umožňují nastavení výšky pomocí elektromotorků podle potřeby. Správnou výšku zjistíte tak, že se postavíte k lince a pokrčíte lokty. Pracovní plochu byste měli mít 10 – 15 cm od ruky.

Výška pracovní desky podle výšky postavy:

  • 150 – 160 cm: 82 cm od podlahy
  • 160 – 170 cm: 86 cm od podlahy
  • 170 – 180 cm: 91 cm od podlahy
  • 180 – 190 cm: 94 cm od podlahy

Podle ergonomických poznatků máte dřez umístit o zhruba 15 cm výše, tedy do výšky kolem 100 cm. Optimální výšku poznáte tak, že se ke dřezu postavíte a na dno položíte dlaně. Záda musí být v rovné poloze. Varná deska by měla být zase o 5 cm níže, tedy ve výšce zhruba 85 cm od podlahy, abyste viděli i do vysokých hrnců.

Praxe je však taková, že každá členitost a výškové rozdíly ztěžují práci a ubírají využitelný prostor na pracovní desce. Proto je lepší mít celou pracovní linku v jedné výšce. Výškový rozdíl je přijatelný například u samostatně stojícího ostrůvku s varnou deskou.

Lednice, dřez a sporák mají tvořit pomyslné vrcholy trojúhelníku. Foto: MT-nábytek.cz
Lednice, dřez a sporák mají tvořit pomyslné vrcholy trojúhelníku. Foto: MT-nábytek.cz

Troubu a mikrovlnku je praktické umístit mezi úroveň očí a pasu. K troubě se nemusíte ohýbat, a navíc omezíte riziko popálení při jejím otevření. Také snadněji zkontrolujete pečený pokrm. Dno trouby se většinou dává do výšky 115 cm od podlahy. Jestli chcete nad troubu umístit ještě mikrovlnku, pak dejte troubu do takové výšky, aby dno bylo od podlahy vzdáleno maximálně 70 cm.

Vzdálenost horních skříněk od pracovní plochy je závislá na jejich výšce a hloubce. Vždy byste měli bez problémů a použití schůdků dosáhnout i do horních polic. Většinou se zavěšují do výšky 50 - 70 cm od pracovní plochy. Dejte pozor na to, aby vzdálenost nepřesáhla 90 cm. Půda horní skříňky musí být od podlahy ve vzdálenosti maximálně 2 metry. Vzdálenost digestoře od varné desky závisí na jejím typu. Od elektrické plotýnky by měla být vzdálena alespoň 65 cm, od plynového sporáku minimálně 75 cm.

Barový pult mívá výšku 90 – 120 cm. Hloubka se pohybuje mezi 30 až 50 cm, takže vystačí i pro klasické stolování. Deska pultu by měla přesahovat před svislou stěnu baru asi o 20 cm. Polobar má stejnou výšku jako kuchyňská linka, tedy asi 90 cm. V obou případech potřebujete k sezení barovou židli. Její výšku přizpůsobte výšce baru nebo polobaru. Mezi sedací a jídelní plochou má být rozdíl zhruba 30 cm.

Při zařizování kuchyně dodržte správné rozměry a vzdálenosti. Foto: MT-nábytek.cz
Při zařizování kuchyně dodržte správné rozměry a vzdálenosti. Foto: MT-nábytek.cz

Máte kuchyň zařízenou podle ergonomických poznatků, nebo vám to přijde zbytečné? Podělte se o svůj názor s ostatními čtenáři v komentáři.

Sdílejte tento článek 0x 0x 0x
0x

Antonín Vintr

Vystudoval jsem nábytkové inženýrství a zajímá mě interiérový design i moderní trendy v bydlení. Z mých článků se dozvíte, jak vybírat vybavení do bytu, odhalím vám vlastnosti různých materiálů nebo pomůžu s technickým řešením úprav ve vaší domácnosti.

Antonín Vintr na sociálních sítích:
Sdělte ostatním čtenářům váš názor / Počet příspěvků: 0
Nadpis:
  Vaše jméno:

Přečtěte si také ↓

Chcete být při stavbě domu šetrní k životnímu prostředí? Postavte si domek z hlíny technikou Superadobe

Chcete být při stavbě domu šetrní k životnímu prostředí? Postavte si domek z hlíny technikou Superadobe

Vydáno: 03.12.2016 ▪ Autor: Antonín VintrTipy a triky ▪ Přečteno: 66x

Chcete si postavit dům levně a vlastníma rukama z materiálů, které jsou šetrné k životnímu prostředí? Seznamte se se stavební technikou Superadobe. Jaké postupy se při ní používají, jaké přináší výhody a jak vypadají hotové domy?

Celý článek
Vánoční osvětlení rozzáří vaše okna. Dávejte si však pozor, elektřina je dobrý sluha, ale zlý pán

Vánoční osvětlení rozzáří vaše okna. Dávejte si však pozor, elektřina je dobrý sluha, ale zlý pán

Vydáno: 01.12.2016 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 100x

Jak správně zprovoznit venkovní vánoční osvětlení v oknech, světelné rampouchy nebo řetězy? Kupujte výzdobu a řetězy od známých výrobců a dejte pozor na neporušenou kabeláž a proudové krytí. Elektřina je dobrý sluha, ale zlý pán.

Celý článek
Chcete mít obývací pokoj vybavený podle nejnovějších trendů? Zjistěte, která sedačka je právě v módě

Chcete mít obývací pokoj vybavený podle nejnovějších trendů? Zjistěte, která sedačka je právě v módě

Vydáno: 30.11.2016 ▪ Autor: Antonín VintrTipy a triky ▪ Přečteno: 801x

Vybíráte novou sedačku? Zjistěte, které typy sedacích souprav existují a kam se který typ sedačky hodí. Chcete mít navíc obývák zařízený podle posledních trendů? Pak se podívejte, které barvy, styl a tvary jsou u pohovek v módě.

Celý článek