Potěšme společně nemocné děti. Na konto dobročinné akce díky vám už přibylo:
35400
0komentářů

Maso na hlavu a kulicha na gril. Tedy naopak. Uspořádejte zimní grilovačku

Stýská se vám po letní grilovačce s přáteli? Na nic nečekejte a vytáhněte gril ze zaprášeného kouta. Grilovat můžete i v zimě při minus dvaceti. Zjistěte, jestli potřebujete speciální gril či znalost tajných kuchařských postupů.
Vydáno: 27.02.2015 ▪ Autor: ▪ Přečteno: 2005x

Chuť grilovaného masa a zeleniny si můžete s přáteli vychutnávat nejen v létě, ale i v zimě při minusových teplotách a v metru sněhu. Vyzkoušejte to a uvidíte, že grilování v chladném počasí má své kouzlo. Třeba si ho někdy rádi zopakujete. Nemáte rádi zimu a hřejivé oblečení a teplo z grilu vám nestačí? Pořiďte si venkovní topení.

Vychutnejte si grilované maso i v zimě. Foto: ©Depositphotos.com/ccat82
Vychutnejte si grilované maso i v zimě. Foto: ©Depositphotos.com/ccat82

 

Příprava na zimní grilování

Na grilovačku vyberte místo, kde nebude foukat. Vítr totiž může způsobit problémy při údržbě požadované teploty v grilu. Dobrá je třeba krytá terasa nebo balkon. Pokud je ještě sníh, odhrabte si k danému místu cestičku, abyste měli volný přístup ke grilu.

Nestůjte na sněhu nebo ledu. Pokud můžete, dejte si pod nohy rovnou, suchou a izolující podložku, a to nejlépe ze dřeva. V každém případě si oblečte pořádně teplé ponožky a obujte kvalitní zimní boty. Zima jde totiž hlavně od noh.

Proti chladu se vybavte teplým oblečením. Nezapomeňte na čepici a rukavice. Ten, kdo bude ovládat gril, by měl mít místo klasických bavlněných zimních rukavic ochranné rukavice, které jsou určeny přímo ke grilu.

Brikety jsou pro zimní grilování lepší než dřevěné uhlí, protože žár z nich obvykle vydrží déle.

Než se dočkáte teplého jídla, zahřeje vás teplý nápoj z termosky, třeba svařené víno, grog nebo zázvorový čaj. Horký nápoj nalitý do keramického hrnku vás bude příjemně hřát do rukou.

Během grilování v chladném počasí spotřebujete více briket. Ty musí být naprosto suché. Samotné roztápění grilu zabere více času než v létě. Zkrátíte ho použitím zapalovacího komínu, který uvede brikety nebo dřevěné uhlí rychle na provozní teplotu. Dosažení požadované teploty urychlíte i použitím plynového grilu.

Hotový pokrm buďto co nejdříve snězte hned u grilu, nebo ho přikryjte poklopem, případně zabalte do alobalu, a přeneste ke stolu. Podávejte ho na porcelánových nahřátých talířích, nebo použijte talíře papírové. Ty vás nebudou studit do rukou.

Horký nápoj vás zahřeje během čekání na jídlo. Foto: ©Depositphotos.com/efired
Horký nápoj vás zahřeje během čekání na jídlo. Foto: ©Depositphotos.com/efired

 

Vyberte si vhodný gril

Při výběru je důležité, aby měl gril poklop. V zimě je totiž lepší grilovat nepřímo, tedy tak, že je pokrm mimo přímý zdroj tepla pod poklopem. Teplota se pohybuje kolem 180 °C a propékání probíhá pomocí horkého vzduchu, který obíhá kolem roštu. Díky poklopu teplo neuniká a propékání je rovnoměrné. Potraviny tak nemusíte obracet.

Pro zimní grilování se gril příliš neliší od toho letního. Zaměřte se na prověřené výrobce a vyberte si gril, který je určený pro celoroční grilování. Provedení určuje životnost grilu, nerez nebo kvalitní smalt ho zase ochrání před korozí. Gril musí být stabilní. Do přírody se více hodí ten s nožičkami než s kolečky. Využitelnost bude větší, když bude skladný a vejde se do auta.

Kvalitní gril může být venku pořád, ale přikryjte ho vhodným obalem. U plynových grilů schovejte bombu. Nesmí být vystavena mrazu.

Důležitý je dostatečný spodní přívod vzduchu a větrání poklopu, aby po přiklopení nechyběl kyslík podporující spalování a bylo zajištěno proudění vzduchu. Elektrický gril by měl mít vyšší příkon, rychleji se zahřeje. Gril s lávovými kameny má sice delší náběh, ale v zimě docela dobře udrží konstantní teplotu.

K plynovému grilu pořiďte láhev naplněnou čistým propanem. Ten se bez problému odpařuje i v zimních měsících s teplotami hluboko pod bodem mrazu. Gril tak můžete používat i v minusových teplotách. Butan se při teplotách kolem nuly přestává odpařovat a zůstává v láhvi nevyužitý. Výhodou propanu je i čisté hoření.

Plynový gril se v zimě rychleji rozehřeje na potřebnou teplotu. Foto: ©Depositphotos.com/dsabo
Plynový gril se v zimě rychleji rozehřeje na potřebnou teplotu. Foto: ©Depositphotos.com/dsabo

 

Venku nepoužívejte domácí elektrický gril. Ten totiž nemá dostatečné krytí IP do venkovního prostředí. I u venkovního grilu se vyvarujte styku zástrčky s vlhkostí, a v případě krátkého kabelu nepoužívejte domácí prodlužovací kabel. Jeho zásuvka totiž není chráněná proti vniknutí vody.

Jak funguje zapalovací, neboli startovací komín?

Na rošt položte několik podpalovacích kostek, zapalte je a na ně postavte komín naplněný dřevěným uhlím nebo briketami. Do půl hodiny by mělo být palivo žhavé, a to bez použití chemických podpalovačů. Dobře rozžhavené palivo je pokryto tenkou vrstvou popela. Pak už ho jen rozprostřete na roštu nebo po obvodu nádoby.

Pro rychlejší rozžhavení briket použijte startovací komín. Foto: ©Depositphotos.com/leeser
Pro rychlejší rozžhavení briket použijte startovací komín. Foto: ©Depositphotos.com/leeser

 

Co grilovat a jakou metodou?

V zimě je lepší grilovat nepřímo. Tato metoda je vhodná pro potraviny, které se musí grilovat déle jak 25 minut, nebo když hrozí jejich vysušení nebo připálení. Jsou to například neporcované kusy masa, drůbež, ryby, pečivo a sladké moučníky. Všechny suroviny si dopředu připravte v teple kuchyně tak, abyste je mohli dát venku okamžitě na rozpálený gril.

K zimnímu počasí patří hutnější pokrmy, vedle zeleniny, ryb a kuřecího masa i vepřové, hovězí, zvěřina, kachna, ovoce (třeba ananas) nebo sladký moučník. Grilujte spíše maso, které vám bude chutnat i vychladlé. Jehněčí a krevety nejsou příliš vhodné, protože při chladnutí příliš zvýrazní svoji chuť.

Poklop chrání pokrm před deštěm a sněhem, ale zajistí i stejnoměrné propečení masa v minusových teplotách.

U plynových grilů pusťte nejprve všechny hořáky na plný výkon a gril dobře předehřejte. Při samotném grilování vypněte středový hořák. Pod rošt dejte misku na zachytávání tuku. Zabráníte tak jeho připalování, během kterého vznikají karcinogenní látky.

U kotlového grilu rozmístěte brikety nebo uhlí rovnoměrně za palivovými přepážkami nebo po stranách kotle. Do středu palivového roštu nebo na dno grilu dejte hliníkovou misku na zachytávání tuku. Po rozžhavení grilu dejte na rošt nad misku připravovanou surovinu, přiklopte ji poklopem a nechte bez zbytečného odkrývání péct. Teplotu regulujte větracím otvorem v poklopu.

Na zimní grilování se hodí gril s poklopem. ©Depositphotos.com/maxym
Na zimní grilování se hodí gril s poklopem. ©Depositphotos.com/maxym

Ugrilujte třeba lososa

Recept je velice jednoduchý. Potřebujete filet z lososa, olivový olej, sůl, pepř a cedrové prkénko. To dodá masu výrazné aroma. Jako přílohu zvolte světlé nebo tmavé pečivo.


Znáte nějaký skvělý recept na zimní grilovačku? Prozraďte ho ostatním čtenářům v komentáři pod článkem.

Úvodní foto: ©Depositphotos.com/amyinlondon

Sdílejte tento článek 0x 0x 0x
0x

Antonín Vintr

Vystudoval jsem nábytkové inženýrství a zajímá mě interiérový design i moderní trendy v bydlení. Z mých článků se dozvíte, jak vybírat vybavení do bytu, odhalím vám vlastnosti různých materiálů nebo pomůžu s technickým řešením úprav ve vaší domácnosti.

Antonín Vintr na sociálních sítích:
Sdělte ostatním čtenářům váš názor / Počet příspěvků: 0
Nadpis:
  Vaše jméno:

Přečtěte si také ↓

Šetřete svůj čas a věnujte ho do svých koníčků. Virtuální asistentka vyřídí všechno důležité zařizování za vás

Šetřete svůj čas a věnujte ho do svých koníčků. Virtuální asistentka vyřídí všechno důležité zařizování za vás

Vydáno: 09.12.2016 ▪ Autor: Antonín VintrTipy a triky ▪ Přečteno: 4x

Máte málo času? Najměte si služby virtuální asistentky či asistenta. Seženou vám řemeslníky, uklízečku, zajistí nákupy i hlídání nebo naplánují dovolenou. Dokáží zařídit téměř cokoliv. Jak taková služba funguje a kolik stojí?

Celý článek
Zelené jehličí vás letos neláká? Mrkněte na 8 nápadů, jak vyrobit originální vánoční stromek

Zelené jehličí vás letos neláká? Mrkněte na 8 nápadů, jak vyrobit originální vánoční stromek

Vydáno: 08.12.2016 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 50x

Máte alergii na jehličí, nebo jste v rodině přísní ochránci přírody a uříznutý stromek je pro vás tabu? Vteřinový manžel poradí 8 nápadů, jak si vyrobit originální vánoční stromeček z různých materiálů. Umělé stromky nechte jiným.

Celý článek
Veselé Vánoce: 5 dárkových tipů pro vaše blízké na menší kousky nábytku

Veselé Vánoce: 5 dárkových tipů pro vaše blízké na menší kousky nábytku

Vydáno: 07.12.2016 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 52x

Vánoce se blíží a nápady na dárky jsou vzácné zboží. Dávat blízkým kuchyňskou linku pod stromeček asi nebudete, ale vhod může přijít 5 tipů na menší nábytkové kousky. Třeba právě ony vašim blízkým chybí. Vyberte jim pěkné kousky.

Celý článek