Potěšme společně nemocné děti. Na konto dobročinné akce díky vám už přibylo:
35400
0komentářů

Připáleniny odstraňte solí, octem nebo zubní pastou. Vsaďte na osvědčené babské recepty

Čas od času se vám podaří připálit kastroly nebo pánve a zkazit celé jídlo. Špínu vyčistíte chemií nebo domácími prostředky z kuchyně vašich babiček. Univerzálním základem je ocet, soda, sůl a citron. Spravíte i zkaženou omáčku.
Vydáno: 20.02.2015 ▪ Autor: ▪ Přečteno: 7890x

Znáte jistě situaci, kdy vrcholí příprava rodinného oběda, do toho zazvoní telefon a vy na chvíli ztratíte pozornost. Vaříte a najednou za doprovodu nepříjemného zápachu pálíte. Podobná nehoda se vám může stát i při žehlení. Jídlo je obvykle na vyhození, ale někdy se dá ještě zachránit, stejně jako žehlené prádlo a oděvy. Připálený hrnec, pánev nebo žehličku navíc musíte vyčistit.

Ostré předměty na odstranění připálenin raději odložte

Použití ostřejších kovových předmětů, drátků nebo špachtlí je pro kovové i keramické plochy velkým rizikem. Vsaďte proto raději na zkušenosti našich maminek a babiček. Moderní typy žehliček mají natolik nepřilnavé povrchy, že připečení látky je obtížné. Nerezový žehlicí plát se můžete pokusit vyčistit několika způsoby.

Připálenou žehličku opatrně čistěte zubní pastou, octem nebo jemnou solí. Foto: ©Depositphotos.com/Belchonock
Připálenou žehličku opatrně čistěte zubní pastou, octem nebo jemnou solí. Foto: ©Depositphotos.com/Belchonock

Přiškvařený kousek látky se snažte odstranit co nejdříve „za tepla“ tupou stranou nožíku. Pak dejte na hadřík trochu zubní pasty a jemně čistěte. Rozehřátou žehličkou můžete také přejíždět přes hadřík, namočený do octa. Podložte si jej přitom ručníkem, abyste nezašpinili žehlicí prkno. Stejně využijte jemně mletou sůl, nasypanou na hadru nebo novinách. U napařovacích žehliček dejte ale pozor, abyste ocet ani sůl nedostali do jejích otvorů.

U moderních žehliček na experimenty s domácími zdroji raději zapomeňte. Čistěte je doporučenými přípravky. Speciální čisticí prostředek stojí kolem 40 Kč, ale zjistěte si, jestli se hodí právě pro ten váš typ. Při neúspěchu zajděte do autorizovaného servisu.

Nečistoty naleptejte vymačkanou citronovou šťávou, půjdou líp dolů

Připálili jste jídlo na sporáku se sklokeramickou deskou? Nesahejte po ostrých předmětech a také nechte v šuplíku drátěnku na nádobí. Vezměte si houbičku se saponátem nebo speciální škrabku na keramický povrch. Nečistoty předem naleptejte i vymačkanou citronovou šťávou, půjdou líp dolů. Obyčejný sporák vyčistěte opatrně tekutým pískem. Pokud to nepůjde, nalijte na skvrny ocet a nechte jej pár hodin působit. Pak si už vystačíte jen s houbičkou.

Do hrnce dejte prací prášek, zalejte vodou, povařte a nečistotu stáhněte houbičkou. Foto: ©Depositphotos.com/Ungaju
Do hrnce dejte prací prášek, zalejte vodou, povařte a nečistotu stáhněte houbičkou. Foto: ©Depositphotos.com/Ungaju

Připálený pekáč dobře vyčistíte vodou s octem. Nalijte ji do nádoby a zahřejte asi 15 minut, horká pára odmastí vše. Hrnec s nečistotou zasypte vrstvou pracího prášku, zalejte jej asi do třetiny vodou a pár minut povařte. Připáleniny pak otřete houbičkou na nádobí a hrnec dobře vymyjte octovou vodou. Nebude se vám tak do jídla míchat svěží vůně na praní.

Připáleninu odstraní i silný solný roztok, který přejde v hrnci varem

Urputně držící připáleninu zkuste zlikvidovat silným solným roztokem. Část nečistot odstraňte bez násilí mechanicky, nalijte do nádoby vodu a uveďte ji do varu. Postupně do vody nasypte klidně i kilo soli a neustále míchejte. Pak odstavte asi na jeden den, poté znovu povařte. Nečistotu stáhněte plochou vařečkou a nádobí pak umyjte běžným způsobem.

Od připálenin pomůže rebarbora, ve vodě ji povařte a nechte působit přes noc. Foto: ©Depositphotos.com/komarmaria
Od připálenin pomůže rebarbora, ve vodě ji povařte a nechte působit přes noc. Foto: ©Depositphotos.com/komarmaria

Spálenina v kastrolu vás přestane zlobit s použitím rebarbory nebo šťovíku. Pokrájenou bylinu dejte do vody ve špinavém kastrolu, ohřejte ji a nechte působit přes noc. Babičky používaly také černý čaj s trochou soli, který nechaly v hrnci před mytím 24 hodin odstát. Výborně pomáhá i prací soda, rozpuštěná a převařená ve vodě. Stejně působí i kypřicí prášek do pečiva, ale pozor rád vykypí.

Den odstátý černý čaj s trochou soli je také dobrým likvidátorem připálenin

Pánve a hrnce babičky čas od času omyly horkým roztokem vody a sody na praní. Dělejte to také, nádobí bude jako nové. I starší nádobí se vám bude líbit, když je občas vytřete kašičkou z jedlé sody a vody. Od tuku špinavé obklady kolem sporáku pak umyjte nejlépe silným teplým roztokem sody a poté opláchněte octovou vodou.

Výborný čisticí koncentrát je soda s citronem a vodou

Šetrnější metody bez použití chemikálií využijte i u připálené trouby. Smíchejte obyčejnou jedlou sodu s citronovou šťávou a vodou a dostanete výborný čisticí koncentrát. Dáte s ním do pořádku i mikrovlnku. Mastnotu na stěnách trouby uvolněte postupným ohříváním vody v misce, do které dejte pár koleček citronu i s kůrou. Nečistotu pak jen setřete houbičkou nebo hadříkem.

Na připálenou troubu platí směs sody, citronové šťávy a vody. Foto: ©Depositphotos.com/cookelma
Na připálenou troubu platí směs sody, citronové šťávy a vody. Foto: ©Depositphotos.com/cookelma

Bez velké námahy zlikvidujete čerstvé připáleniny zahřátou solí. Těsto vám překypí například při pečení bábovky. Solí ihned vydatně posypte zasažené místo. Nechte troubu vystydnout, připálenou skvrnu odstraňte kartáčkem a otřete mokrým hadříkem. Ušetříte si zdlouhavé drhnutí. Zajímavým tipem je Coca-Cola, která vám po zahřátí pomůže také odstranit připečené zbytky v nádobách.

Nenechte v troubě mastnotu zbytečně a opakovaně připalovat

Nejjednodušší pro udržování čisté trouby je nenechat případnou mastnotu zbytečně a opakovaně připalovat. Po vychladnutí ji proto důkladně vytřete a nezapomeňte ani na rošty a mřížky. Čerstvé připáleniny na stěnách a roštech potřete hadrem nebo houbičkou namočenou v octu. Rozehřejte pak troubu přibližně na 160 stupňů a po vychladnutí můžete snadno čistit. Pravidelně troubu myjte směsí horké vody a octa v poměru 1:1 s troškou saponátu na nádobí.

  Připálené jídlo vám pomůže „vyspravit“ mrkev, chleba nebo korková zátka

Připálené nádobí je otrava, ale co s připáleným jídlem? Dušený pokrm v hrnci zkuste postavit na čtvrt hodinky do dřezu se studenou vodou. Jídlo pak dejte do čistého hrnce, chladový šok by měl pachuť odstranit. Pohltí ji i mrkev, korková zátka v sítku na koření nebo krajíc chleba. V čistém hrnci jídlo s těmito pomocníky povařte. Nasají pach, proto je musíte po použití vyhodit.

Připálené jídlo vyklopte do čisté nádoby a vyměňujte na ní mokrou utěrku. Foto: ©Depositphotos.com/lanych
Připálené jídlo vyklopte do čisté nádoby a vyměňujte na ní mokrou utěrku. Foto: ©Depositphotos.com/lanych

Podle dalšího babského receptu vyklopte připálené jídlo do nádoby a přikryjte ji mokrou utěrkou. Po pár minutách ji vyměňte a opakujte až do vymizení zápachu. Jen málo připálenou rýži vylepšete tím, že ji hned odeberte, v novém hrnci opražte na tuku cibuli, přidejte rýži a krátce opražte. Pachuť zmizí, stejně jako při krátkodobém pokrytí rýže v hrnci několika krajíci chleba.

  Připálenou omáčku pečlivě sceďte a povařte v ní bramboru nebo bílý chléb

Častou nehodou je připálení omáčky, kterou musíte přecedit do nového hrnce. Pachuť částečně zneutralizujte bramborou nebo bílým chlebem, které v omáčce 10 minut povařte, sceďte a poté vyjměte.

Stalo se vám, že jste připálili jídlo a s ním i nádobí na vaření? Napište do komentáře pod článkem, jak jste nejlépe odstranili následky této nehody a poraďte ostatním čtenářům.

Úvodní foto: ©Depositphotos.com/zimmytws

Sdílejte tento článek 0x 0x 1x
30x

Jiří Macík

Původní profesí jsem chovatel, ale přišla příležitost dělat novinařinu a komunikaci, a od té doby se živím psaním. V mých článcích najdete vždy nějakou praktickou vychytávku do vaší domácnosti nebo užitečnou radu, aby se vám lépe bydlelo a žilo.

Jiří Macík na sociálních sítích:
Sdělte ostatním čtenářům váš názor / Počet příspěvků: 0
Nadpis:
  Vaše jméno:

Přečtěte si také ↓

Šetřete svůj čas a věnujte ho do svých koníčků. Virtuální asistentka vyřídí všechno důležité zařizování za vás

Šetřete svůj čas a věnujte ho do svých koníčků. Virtuální asistentka vyřídí všechno důležité zařizování za vás

Vydáno: 09.12.2016 ▪ Autor: Antonín VintrTipy a triky ▪ Přečteno: 3x

Máte málo času? Najměte si služby virtuální asistentky či asistenta. Seženou vám řemeslníky, uklízečku, zajistí nákupy i hlídání nebo naplánují dovolenou. Dokáží zařídit téměř cokoliv. Jak taková služba funguje a kolik stojí?

Celý článek
Zelené jehličí vás letos neláká? Mrkněte na 8 nápadů, jak vyrobit originální vánoční stromek

Zelené jehličí vás letos neláká? Mrkněte na 8 nápadů, jak vyrobit originální vánoční stromek

Vydáno: 08.12.2016 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 50x

Máte alergii na jehličí, nebo jste v rodině přísní ochránci přírody a uříznutý stromek je pro vás tabu? Vteřinový manžel poradí 8 nápadů, jak si vyrobit originální vánoční stromeček z různých materiálů. Umělé stromky nechte jiným.

Celý článek
Veselé Vánoce: 5 dárkových tipů pro vaše blízké na menší kousky nábytku

Veselé Vánoce: 5 dárkových tipů pro vaše blízké na menší kousky nábytku

Vydáno: 07.12.2016 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 52x

Vánoce se blíží a nápady na dárky jsou vzácné zboží. Dávat blízkým kuchyňskou linku pod stromeček asi nebudete, ale vhod může přijít 5 tipů na menší nábytkové kousky. Třeba právě ony vašim blízkým chybí. Vyberte jim pěkné kousky.

Celý článek