PROVOZ E-SHOPU BYL UKONČEN

Vážení zákazníci,

omlouváme se, ale provoz e-shopu byl ukončen. Objednávky již není možné provádět.

Děkujeme za pochopení.
0komentářů

Připáleniny odstraňte solí, octem nebo zubní pastou. Vsaďte na osvědčené babské recepty

Čas od času se vám podaří připálit kastroly nebo pánve a zkazit celé jídlo. Špínu vyčistíte chemií nebo domácími prostředky z kuchyně vašich babiček. Univerzálním základem je ocet, soda, sůl a citron. Spravíte i zkaženou omáčku.
Vydáno: 20.02.2015 ▪ Autor: ▪ Přečteno: 11280x

Znáte jistě situaci, kdy vrcholí příprava rodinného oběda, do toho zazvoní telefon a vy na chvíli ztratíte pozornost. Vaříte a najednou za doprovodu nepříjemného zápachu pálíte. Podobná nehoda se vám může stát i při žehlení. Jídlo je obvykle na vyhození, ale někdy se dá ještě zachránit, stejně jako žehlené prádlo a oděvy. Připálený hrnec, pánev nebo žehličku navíc musíte vyčistit.

Ostré předměty na odstranění připálenin raději odložte

Použití ostřejších kovových předmětů, drátků nebo špachtlí je pro kovové i keramické plochy velkým rizikem. Vsaďte proto raději na zkušenosti našich maminek a babiček. Moderní typy žehliček mají natolik nepřilnavé povrchy, že připečení látky je obtížné. Nerezový žehlicí plát se můžete pokusit vyčistit několika způsoby.

Připálenou žehličku opatrně čistěte zubní pastou, octem nebo jemnou solí. Foto: ©Depositphotos.com/Belchonock
Připálenou žehličku opatrně čistěte zubní pastou, octem nebo jemnou solí. Foto: ©Depositphotos.com/Belchonock

Přiškvařený kousek látky se snažte odstranit co nejdříve „za tepla“ tupou stranou nožíku. Pak dejte na hadřík trochu zubní pasty a jemně čistěte. Rozehřátou žehličkou můžete také přejíždět přes hadřík, namočený do octa. Podložte si jej přitom ručníkem, abyste nezašpinili žehlicí prkno. Stejně využijte jemně mletou sůl, nasypanou na hadru nebo novinách. U napařovacích žehliček dejte ale pozor, abyste ocet ani sůl nedostali do jejích otvorů.

U moderních žehliček na experimenty s domácími zdroji raději zapomeňte. Čistěte je doporučenými přípravky. Speciální čisticí prostředek stojí kolem 40 Kč, ale zjistěte si, jestli se hodí právě pro ten váš typ. Při neúspěchu zajděte do autorizovaného servisu.

Nečistoty naleptejte vymačkanou citronovou šťávou, půjdou líp dolů

Připálili jste jídlo na sporáku se sklokeramickou deskou? Nesahejte po ostrých předmětech a také nechte v šuplíku drátěnku na nádobí. Vezměte si houbičku se saponátem nebo speciální škrabku na keramický povrch. Nečistoty předem naleptejte i vymačkanou citronovou šťávou, půjdou líp dolů. Obyčejný sporák vyčistěte opatrně tekutým pískem. Pokud to nepůjde, nalijte na skvrny ocet a nechte jej pár hodin působit. Pak si už vystačíte jen s houbičkou.

Do hrnce dejte prací prášek, zalejte vodou, povařte a nečistotu stáhněte houbičkou. Foto: ©Depositphotos.com/Ungaju
Do hrnce dejte prací prášek, zalejte vodou, povařte a nečistotu stáhněte houbičkou. Foto: ©Depositphotos.com/Ungaju

Připálený pekáč dobře vyčistíte vodou s octem. Nalijte ji do nádoby a zahřejte asi 15 minut, horká pára odmastí vše. Hrnec s nečistotou zasypte vrstvou pracího prášku, zalejte jej asi do třetiny vodou a pár minut povařte. Připáleniny pak otřete houbičkou na nádobí a hrnec dobře vymyjte octovou vodou. Nebude se vám tak do jídla míchat svěží vůně na praní.

Připáleninu odstraní i silný solný roztok, který přejde v hrnci varem

Urputně držící připáleninu zkuste zlikvidovat silným solným roztokem. Část nečistot odstraňte bez násilí mechanicky, nalijte do nádoby vodu a uveďte ji do varu. Postupně do vody nasypte klidně i kilo soli a neustále míchejte. Pak odstavte asi na jeden den, poté znovu povařte. Nečistotu stáhněte plochou vařečkou a nádobí pak umyjte běžným způsobem.

Od připálenin pomůže rebarbora, ve vodě ji povařte a nechte působit přes noc. Foto: ©Depositphotos.com/komarmaria
Od připálenin pomůže rebarbora, ve vodě ji povařte a nechte působit přes noc. Foto: ©Depositphotos.com/komarmaria

Spálenina v kastrolu vás přestane zlobit s použitím rebarbory nebo šťovíku. Pokrájenou bylinu dejte do vody ve špinavém kastrolu, ohřejte ji a nechte působit přes noc. Babičky používaly také černý čaj s trochou soli, který nechaly v hrnci před mytím 24 hodin odstát. Výborně pomáhá i prací soda, rozpuštěná a převařená ve vodě. Stejně působí i kypřicí prášek do pečiva, ale pozor rád vykypí.

Den odstátý černý čaj s trochou soli je také dobrým likvidátorem připálenin

Pánve a hrnce babičky čas od času omyly horkým roztokem vody a sody na praní. Dělejte to také, nádobí bude jako nové. I starší nádobí se vám bude líbit, když je občas vytřete kašičkou z jedlé sody a vody. Od tuku špinavé obklady kolem sporáku pak umyjte nejlépe silným teplým roztokem sody a poté opláchněte octovou vodou.

Výborný čisticí koncentrát je soda s citronem a vodou

Šetrnější metody bez použití chemikálií využijte i u připálené trouby. Smíchejte obyčejnou jedlou sodu s citronovou šťávou a vodou a dostanete výborný čisticí koncentrát. Dáte s ním do pořádku i mikrovlnku. Mastnotu na stěnách trouby uvolněte postupným ohříváním vody v misce, do které dejte pár koleček citronu i s kůrou. Nečistotu pak jen setřete houbičkou nebo hadříkem.

Na připálenou troubu platí směs sody, citronové šťávy a vody. Foto: ©Depositphotos.com/cookelma
Na připálenou troubu platí směs sody, citronové šťávy a vody. Foto: ©Depositphotos.com/cookelma

Bez velké námahy zlikvidujete čerstvé připáleniny zahřátou solí. Těsto vám překypí například při pečení bábovky. Solí ihned vydatně posypte zasažené místo. Nechte troubu vystydnout, připálenou skvrnu odstraňte kartáčkem a otřete mokrým hadříkem. Ušetříte si zdlouhavé drhnutí. Zajímavým tipem je Coca-Cola, která vám po zahřátí pomůže také odstranit připečené zbytky v nádobách.

Nenechte v troubě mastnotu zbytečně a opakovaně připalovat

Nejjednodušší pro udržování čisté trouby je nenechat případnou mastnotu zbytečně a opakovaně připalovat. Po vychladnutí ji proto důkladně vytřete a nezapomeňte ani na rošty a mřížky. Čerstvé připáleniny na stěnách a roštech potřete hadrem nebo houbičkou namočenou v octu. Rozehřejte pak troubu přibližně na 160 stupňů a po vychladnutí můžete snadno čistit. Pravidelně troubu myjte směsí horké vody a octa v poměru 1:1 s troškou saponátu na nádobí.

  Připálené jídlo vám pomůže „vyspravit“ mrkev, chleba nebo korková zátka

Připálené nádobí je otrava, ale co s připáleným jídlem? Dušený pokrm v hrnci zkuste postavit na čtvrt hodinky do dřezu se studenou vodou. Jídlo pak dejte do čistého hrnce, chladový šok by měl pachuť odstranit. Pohltí ji i mrkev, korková zátka v sítku na koření nebo krajíc chleba. V čistém hrnci jídlo s těmito pomocníky povařte. Nasají pach, proto je musíte po použití vyhodit.

Připálené jídlo vyklopte do čisté nádoby a vyměňujte na ní mokrou utěrku. Foto: ©Depositphotos.com/lanych
Připálené jídlo vyklopte do čisté nádoby a vyměňujte na ní mokrou utěrku. Foto: ©Depositphotos.com/lanych

Podle dalšího babského receptu vyklopte připálené jídlo do nádoby a přikryjte ji mokrou utěrkou. Po pár minutách ji vyměňte a opakujte až do vymizení zápachu. Jen málo připálenou rýži vylepšete tím, že ji hned odeberte, v novém hrnci opražte na tuku cibuli, přidejte rýži a krátce opražte. Pachuť zmizí, stejně jako při krátkodobém pokrytí rýže v hrnci několika krajíci chleba.

  Připálenou omáčku pečlivě sceďte a povařte v ní bramboru nebo bílý chléb

Častou nehodou je připálení omáčky, kterou musíte přecedit do nového hrnce. Pachuť částečně zneutralizujte bramborou nebo bílým chlebem, které v omáčce 10 minut povařte, sceďte a poté vyjměte.

Stalo se vám, že jste připálili jídlo a s ním i nádobí na vaření? Napište do komentáře pod článkem, jak jste nejlépe odstranili následky této nehody a poraďte ostatním čtenářům.

Úvodní foto: ©Depositphotos.com/zimmytws

Sdílejte tento článek 0x 0x 1x
38x

Jiří Macík

Původní profesí jsem chovatel, ale přišla příležitost dělat novinařinu a komunikaci, a od té doby se živím psaním. V mých článcích najdete vždy nějakou praktickou vychytávku do vaší domácnosti nebo užitečnou radu, aby se vám lépe bydlelo a žilo.

Jiří Macík na sociálních sítích:
Sdělte ostatním čtenářům váš názor / Počet příspěvků: 0
Nadpis:
  Vaše jméno:

Přečtěte si také ↓

K Velikonocům patří zelené osení. Vysejte si živé sváteční dekorace. Zelená je symbol jara a naděje

K Velikonocům patří zelené osení. Vysejte si živé sváteční dekorace. Zelená je symbol jara a naděje

Vydáno: 10.04.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 117x

Velikonoce se blíží. Vypěstujte si zelenou ozdobu stolu i celého bytu, nechte v misce, květináči nebo skořápkách vyklíčit semínka. K mání je pšenice, ječmen, řeřicha, čočka, fazolky mungo či hrách. Z osení si pak udělejte koktejl.

Celý článek
Královnou koření a téměř univerzálním všelékem je kurkuma. Máte ji také doma v kuchyni?

Královnou koření a téměř univerzálním všelékem je kurkuma. Máte ji také doma v kuchyni?

Vydáno: 09.04.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 188x

Doslova královnou koření je exotická kurkuma. Je součástí směsi curry a neobejde se bez ní žádná orientální kuchyně. Navíc ji využívá lidové léčitelství na spoustu zdravotních neduhů. Přečtěte si, co radí babky na záněty či akné.

Celý článek
Kontinentální postele vám zaručí komfortní spaní a snadné vstávání. Zvolte si domů do ložnice boxspringy

Kontinentální postele vám zaručí komfortní spaní a snadné vstávání. Zvolte si domů do ložnice boxspringy

Vydáno: 08.04.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 215x

Vzpomeňte si, kdy jste se naposledy opravdu luxusně vyspali. A teď si představte, že byste tak mohli trávit každou noc. Super spaní nabízejí kontinentální postele, boxspringy. Výška a propojení vrstev zaručují komfortní odpočinek.

Celý článek