PROVOZ E-SHOPU BYL UKONČEN

Vážení zákazníci,

omlouváme se, ale provoz e-shopu byl ukončen. Objednávky již není možné provádět.

Děkujeme za pochopení.
0komentářů

Máte i v zimě dost vitamínů? Vypěstujte si zelené bylinky doma za oknem

Čerstvých bylinek v kuchyni se nevzdávejte ani v zimě. Zajistěte jim dostatek světla, pravidelnou zálivku a vypěstujte je v pohodlí u vás doma. Získáte zdroj vitamínů a zelené rostlinky vám pomohou i při nachlazení nebo chřipce.
Vydáno: 20.02.2015 ▪ Autor: ▪ Přečteno: 4173x

Zelené bylinky jsou podle všech renomovaných kuchařů ideálním kořením téměř do všech druhů jídel. Voňavého aroma, zdroje řady vitamínů a minerálních látek se ale nemusíte vzdávat ani v zimě. Chcete si bylinky vypěstovat doma? Zajistěte jim dostatek světla, pravidelnou zálivku a přiměřené teplo. Pomohou vám nejen při vaření, ale i domácím léčení.

Čerstvé zelené bylinky jsou i v zimě nezastupitelným kořením téměř do všech jídel. Foto: ©Depositphotos.com/worl
Čerstvé zelené bylinky jsou i v zimě nezastupitelným kořením téměř do všech jídel. Foto: ©Depositphotos.com/worl

Nejvhodnějším místem k zimnímu pěstování je zimní zahrada, s dostatkem světla a teplotou kolem 15°C. Rostlinky v květináčích nebo truhlících vám ale porostou i na okenních parapetech, nejlépe směrem na jih nebo jihovýchod. Zalévejte častěji, s menším množstvím vody. Pamatujte na to, že rostlinka pěstovaná přes zimu doma bude sice menší, ale se stejnými vlastnostmi jako její kolegyně, vyrostlá venku.

Nejrychleji roste v zimě řeřicha setá na vatě, dávejte jí ale dost vody

Nejsnadněji a snad i nejčastěji pěstovaným zeleným zdrojem vitamínů v zimě je řeřicha setá. Stačí vám koupená semínka, která hustě zasejte na plochý talíř nebo misku se substrátem. Tenkou vrstvu zeminy nebo buničiny nenechte ale vyschnout, poškozené klíčky už nic neoživí. Za několik dnů dorostou rostlinky do výšky 6 – 10 mm a můžete je sklízet. Řeřicha má kromě vitaminu C a B i vysoký obsah draslíku, železa, vápníku a hořčíku a používejte ji stejně jako pažitku.
 

Nejrychleji roste řeřicha, na buničině a s dostatkem vody máte ideální zdroj vitamínů. Foto: ©Depositphotos.com/wjarek
Nejrychleji roste řeřicha, na buničině a s dostatkem vody máte ideální zdroj vitamínů. Foto: ©Depositphotos.com/wjarek

Výborným dochucovadlem i zdrojem vitaminů přes zimu jsou zelené rychlené natě. Vyzkoušejte cibuli, kterou posaďte na nádobku s úzkým hrdlem, plnou vody. Podle velikosti cibule použijte skleničky třeba od dětské výživy, jogurtů nebo hořčice. Kořínky rychle prorostou směrem k vodě a vzhůru začne jít čerstvá nať, kterou postupně seřezávejte. Z celeru a petržele uřízněte asi 1 cm tlustý vršek a dejte jej do mělké misky s vodou. Vzrostlou nať i tady seřezávejte.

Ideální možností je, když se rozhodnete pěstovat dvě rostlinky od jednoho druhu najednou. Díky rychlení můžete jednu sklízet přes zimu a druhá vás bude těšit na jaře.

Vyryli jste si na podzim ze záhonu kadeřavou petrželku? Výborně se pěstuje v přiměřeně velkém květináči s drenáží na dně a opatrnější zálivkou. Přirychlená nať má vysoký obsah vitaminů A, B i C a sloučenin železa, vápníku a hořčíku. Dodá každému jídlu kořenitou chuť i vůni a během zimy se dá seřezávat zhruba třikrát až čtyřikrát.

Petrželku můžete během zimy seřezávat až 4 ×, bazalku držte poblíž tepla. Foto: ©Depositphotos.com/LiliGraphie
Petrželku můžete během zimy seřezávat až 4 ×, bazalku držte poblíž tepla. Foto: ©Depositphotos.com/LiliGraphie

Zelenou nať dávejte do pomazánek, hotových jídel a na chlebíčky. Zbytečně dlouho ji nevařte, dlouhým varem ztrácí barvu i chuť. To platí i o pažitce, dalším oblíbeném zeleném koření. Část sestřiženého trsu s alespoň dvaceti cibulkami zasaďte do květináče, mírně zalévejte a postavte ji doma na světlé místo. Neseřezávejte celý trs naráz, osaďte si raději více rostlin.

Typickým zimním zdrojem vitamínů je zelená pažitka

Pažitka je bohatým zdrojem vitaminů C a A, vápníku, železa i draslíku. Používejte ji syrovou. Do polévek a omáček patří těsně před dohotovením, abyste zachovali její hodnotu. Nezapomeňte dát na dno květníku nebo truhlíku drenáž a zasaďte trs tak hluboko, jak byl původně v záhonu. Rostlinkám dejte místo třeba na poličkách, které koupíte v širokém cenovém rozmezí od 200 Kč až do téměř 2000 Kč. Stojany na květináče můžete mít za 700 Kč, ale i podstatně dražší za 2460 Kč.

Zelenou pažitku postavte doma na světlé místo, mírně zalévejte a neřežte celý trs naráz. Foto: ©Depositphotos.com/vladvitek
Zelenou pažitku postavte doma na světlé místo, mírně zalévejte a neřežte celý trs naráz. Foto: ©Depositphotos.com/vladvitek

V teplé místnosti s dostatkem světla pěstujte v zimě i meduňku. Vytrvalá bylina s typickou vůní a chutí citronu se hodí k okořenění drůbežího i vepřového masa, do bílých omáček a majonézy nebo do ovocných salátů. Listy se používají do vonných směsí a bylinných polštářků. Meduňková silice uvolňuje dýchací cesty, čaj z čerstvých nebo sušených listů pijte při prochladnutí nebo chřipce.

Kerblík nemá rád přemokření a bazalce se daří blízko radiátoru

Mezi zelené koření pěstované v zimě můžete zařadit také kerblík. Vysévejte jej postupně do nádob s drenáží a myslete na to, že nesnáší přemokření. Pěstujte jej na osvětleném místě. Parapet blízko radiátoru je dobrým místem i pro bazalku. Vyžaduje stále mírně vlhkou zeminu a protrhávat ji lze po vývinu několika prvních lístků. V truhlíku s nepřemokřenou zeminou se bude dobře dařit také tymiánu a jeho blízké příbuzné mateřídoušce.

Rozmarýn je výborná léčivka i aromatické koření, meduňku užijete třeba v čajích. Foto: ©Depositphotos.com/MarinaN
Rozmarýn je výborná léčivka i aromatické koření, meduňku užijete třeba v čajích. Foto: ©Depositphotos.com/MarinaN

Mezi trvalky patří i rozmarýn, který je ale citlivý na mráz. Na zahrádce proto přežije jen mírnou zimu. U vás doma bude prospívat na světlém, ale chladnějším místě. Proto příliš netopte a spíše jej pravidelně roste. Rozmarýn lékařský má nahořklou chuť a kafrovité aroma. Přidává se do polévek, zeleninových jídel, k sýrům či masům.

 Rozmarýn lékařský je pomocník při obtížích, doma mu moc netopte a více jej roste

Jako léčivka zlepšuje rozmarýn krevní oběh, odstraňuje pocit chladu v končetinách, zvyšuje koncentraci a celkově posiluje. Rozmarýnový čaj má močopudné účinky a napomáhá i pocení. V oleji nebo tinktuře pomáhá uvolnit ztuhlé a pohmožděné svaly a klouby. V aromaterapii zmírňuje bolesti hlavy.

Bylinkám zajistěte v zimě dostatek světla, pravidelnou zálivku a přiměřené teplo. Foto: ©Depositphotos.com/draghicich
Bylinkám zajistěte v zimě dostatek světla, pravidelnou zálivku a přiměřené teplo. Foto: ©Depositphotos.com/draghicich

Zelené bylinky přidávejte do většiny pokrmů, hodí se do omáček i houbových jídel a výborně doplní maso a zeleninu. Nechte je macerovat v octech i olejích a nezapomeňte ani na těstoviny, polévky nebo pomazánky. Rostlinky poslouží i jako léčivky v podobě čajů, tinktur, koupelí a zábalů. Vždy s nimi ale zacházejte rozumně, protože v nadměrném množství mohou i škodit.

Bylinky pěstujte doma i v zimě, provoní vám kuchyni a podpoří zdraví

Bylinky mají na lidský organismus blahodárné účinky. Nevzdávejte se jich ani v zimě a využívejte všech možných způsobů, kterými si je doma vypěstujete i při sněhu za okny. Pokaždé budete mít při přípravě jídel voňavou kuchyni a celou zimu něco pro zdraví i pro radost. Mít vlastní bylinkovou zahrádku je velká výhra, protože krása rostlin se výborně snoubí s jejich užitečností.

Pěstujete si také doma přes zimu zelené bylinky do kuchyně a domácí lékárny? Napište do komentáře pod článkem, se kterými máte nejlepší zkušenosti a poraďte ostatním čtenářům.

Sdílejte tento článek 0x 0x 0x
5x

Jiří Macík

Původní profesí jsem chovatel, ale přišla příležitost dělat novinařinu a komunikaci, a od té doby se živím psaním. V mých článcích najdete vždy nějakou praktickou vychytávku do vaší domácnosti nebo užitečnou radu, aby se vám lépe bydlelo a žilo.

Jiří Macík na sociálních sítích:
Sdělte ostatním čtenářům váš názor / Počet příspěvků: 0
Nadpis:
  Vaše jméno:

Přečtěte si také ↓

K Velikonocům patří zelené osení. Vysejte si živé sváteční dekorace. Zelená je symbol jara a naděje

K Velikonocům patří zelené osení. Vysejte si živé sváteční dekorace. Zelená je symbol jara a naděje

Vydáno: 10.04.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 113x

Velikonoce se blíží. Vypěstujte si zelenou ozdobu stolu i celého bytu, nechte v misce, květináči nebo skořápkách vyklíčit semínka. K mání je pšenice, ječmen, řeřicha, čočka, fazolky mungo či hrách. Z osení si pak udělejte koktejl.

Celý článek
Královnou koření a téměř univerzálním všelékem je kurkuma. Máte ji také doma v kuchyni?

Královnou koření a téměř univerzálním všelékem je kurkuma. Máte ji také doma v kuchyni?

Vydáno: 09.04.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 180x

Doslova královnou koření je exotická kurkuma. Je součástí směsi curry a neobejde se bez ní žádná orientální kuchyně. Navíc ji využívá lidové léčitelství na spoustu zdravotních neduhů. Přečtěte si, co radí babky na záněty či akné.

Celý článek
Kontinentální postele vám zaručí komfortní spaní a snadné vstávání. Zvolte si domů do ložnice boxspringy

Kontinentální postele vám zaručí komfortní spaní a snadné vstávání. Zvolte si domů do ložnice boxspringy

Vydáno: 08.04.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 213x

Vzpomeňte si, kdy jste se naposledy opravdu luxusně vyspali. A teď si představte, že byste tak mohli trávit každou noc. Super spaní nabízejí kontinentální postele, boxspringy. Výška a propojení vrstev zaručují komfortní odpočinek.

Celý článek