0komentářů

Jak správně skladovat víno? Zjistěte, zda je lepší stojan nebo domácí vinotéka

Oblíbili jste si popíjení vína, ale nemáte vlastní sklípek, kam byste ho uložili? Podtrhněte krásu vinných lahví originálním stojanem na víno. Hodí se pro skladování vína, nebo je lepší koupit domácí vinotéku?
Vydáno: 11.02.2015 ▪ Autor: ▪ Přečteno: 3094x

Vínu je nejlépe ve vinném sklípku se stálými podmínkami. Co ale dělat v případě, když sklípek nemáte? Jestli máte místo a peníze, nechte si vybudovat domácí „sklípek“ z jedné místnosti nebo její části. Odborná firma do něj nainstaluje vše potřebné, aby se zde udržovala stálá teplota a vlhkost. Od zbytku místnosti jej oddělí skleněnou stěnou, což zaujme každou návštěvu.

Otevřete si jednu nebo dvě láhve týdně a nemáte potřebu sbírat archivní vína? Pak vám stačí domácí vinotéka nebo stojan. Ve stojanu uspořádáte jednu nebo více lahví, a to do jednotlivých řad či sloupců.

Design stojanu závisí na tom, zda bude neustále na očích, nebo schovaný někde ve skříni. Stojany se dají rozdělit na interiérové, tedy dekorační, a skladovací. Koupíte je ve všech obchodech, které mají něco společného s vínem, a v internetových e-shopech.

Vinný sklípek v obýváku ohromí každou návštěvu. Foto: ©Depositphotos.com/minervastock
Vinný sklípek v obýváku ohromí každou návštěvu. Foto: ©Depositphotos.com/minervastock

 

Jak skladovat víno

Většina moderních vín je určena k okamžité spotřebě. Levná a bílá vína vypijte do tří měsíců, lehká červená a o něco dražší bílá (třeba Chardonnay) do šesti měsíců. Ostatní levná červená vína do jednoho roku. Pít je sice můžete i za delší dobu, ale jejich charakter chuti už může být jiný.

Pro uchování vína po jakoukoliv dlouhou dobu potřebujete vlhko a chlad. Nejlepší je tedy sklep. Vínům nevyhovují extrémní teploty a jejich střídání. Neskladujte je tedy v garáži, vedle kotle ústředního topení nebo na vrchní straně ledničky.

Když nemáte sklep, využijte studený tmavý příborník. Neměli byste v něm mít ale silně aromatické věci, jako třeba čisticí prostředky. Láhve musí ležet vodorovně. Tak udržíte zátku vlhkou a do lahve nepronikne vzduch, který víno ničí.

Pro uložení vína je nejlepší vinný sklípek. Foto: ©Depositphotos.com/slovegrove
Pro uložení vína je nejlepší vinný sklípek. Foto: ©Depositphotos.com/slovegrove

 

Stojan, nebo vinotéka?

Stojany na víno se vyrábí ze skla, kovu, dřeva i plastu. Výrobci a designéři vymýšlí stále nové tvary. Poslouží tam, kde nemůžete mít vinotéku nebo sklípek. Nevýhodou je, že víno nemůže být ve stojanu věčně. Málokterému totiž svědčí pokojová teplota. I když je víno dobře uzavřené, rychle se zkazí.

Dlouhodoběji skladujte víno ve sklepě nebo domácí vinotéce. V té navolíte teplotu, jakou potřebujete. Každé víno by mělo mít na lahvi napsanou teplotu konzumace i skladování. Víno z obchodů do ceny zhruba 200 Kč vám ale jeden nebo dva týdny v obýváku bez problému vydrží bez větší škody.

Stojan na víno v japonském minimalistickém stylu. Foto: ©Depositphotos.com/ribeiroantonio
Stojan na víno v japonském minimalistickém stylu. Foto: ©Depositphotos.com/ribeiroantonio

 

Vinotéka se postará o regulaci teploty, vlhkosti i kvality vzduchu. Navíc je víno chráněné před UV zářením, které ho znehodnocuje. Lepší vinotéky mají dvě oddělené teplotní zóny. Cirkulaci vzduchu zajistí ventilátory, nepříjemných pachů ho zase zbaví filtr s aktivním uhlím.

Díky skleněným dvířkům a vnitřnímu osvětlení budete mít přehled o uskladněných lahvích, aniž byste narušili vnitřní prostředí. Některé vinotéky mají funkci pro rychlé vychlazení vína či sektu (většinou se nazývá supercool). Některé modely mají zvláštní oddělení pro sekt nebo humidor na doutníky.

Domácí vinotéka udrží víno při správné teplotě a vlhkosti. Foto: Heuréka.cz
Domácí vinotéka udrží víno při správné teplotě a vlhkosti. Foto: Heuréka.cz

 

Servírujte víno při správné teplotě

Víno nenalévejte přímo ze stojanu. Každé má svou teplotu servírování. Šumivé šampaňské a sekty podávejte vychlazené na teplotu kolem 7 °C, bílá a růžová vína při teplotě kolem 9 – 11 °C, lehčí červená vína při 10 – 12 °C a ta těžší zvládnou i 15 °C. Buďto si pořiďte digitální teploměr na láhev, který stojí zhruba 150 Kč, nebo odhadněte čas chlazení v lednici.

Na plná bílá (třeba Chardonnay) stačí podle výkonu lednice 45 minut až hodina, na perlivá suchá vína, aromatická vína (například Ryzlinky), sladká a šumivá vína až jeden a půl hodiny a mírné zchlazení prospěje i lehčím červeným (třeba Pinot Noir nebo beaujolais). Plnější červená vína nemají být příliš teplá, proto je nedávejte na slunce či k radiátoru. Jestli necháte víno v ledničce déle jak několik hodin, zničíte jemnější chutě.

Před servírováním změřte teplotu vína speciálním teploměrem. Foto: Heuréka.cz
Před servírováním změřte teplotu vína speciálním teploměrem. Foto: Heuréka.cz

 

Jak skladujete doma láhve s vínem? Prozraďte ostatním čtenářům v komentáři, jestli je máte vystavené nebo schované před světlem i návštěvami.

Úvodní fotografie: ©Depositphotos.com/ajafoto

Sdílejte tento článek 0x 0x 0x
0x

Antonín Vintr

Vystudoval jsem nábytkové inženýrství a zajímá mě interiérový design i moderní trendy v bydlení. Z mých článků se dozvíte, jak vybírat vybavení do bytu, odhalím vám vlastnosti různých materiálů nebo pomůžu s technickým řešením úprav ve vaší domácnosti.

Antonín Vintr na sociálních sítích:
Sdělte ostatním čtenářům váš názor / Počet příspěvků: 0
Nadpis:
  Vaše jméno:

Přečtěte si také ↓

Jedlá soda je nenápadný bílý prášek. 16 triků a babských rad, co se sodou bicarbonou

Jedlá soda je nenápadný bílý prášek. 16 triků a babských rad, co se sodou bicarbonou

Vydáno: 22.01.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 24x

Hydrogenuhličitan sodný neboli jedlá soda je lék proti pálení žáhy, bolestem břicha, ale i na leštění, čištění, bělení a další činnosti v domácnosti. Jak ji nejlépe doma využijete? Čtěte 16 babských rad, co se sodou bikarbonou.

Celý článek
Hrozí sesunutí sněhu a ledu z vaší střechy? Myslete na bezpečnost a zavolejte firmu na jeho odklizení

Hrozí sesunutí sněhu a ledu z vaší střechy? Myslete na bezpečnost a zavolejte firmu na jeho odklizení

Vydáno: 20.01.2017 ▪ Autor: Antonín VintrTipy a triky ▪ Přečteno: 32x

Máte na střeše tolik mokrého sněhu a ledu, že hrozí jejich spadení na chodník? Kdo je zodpovědný za jejich odklizení a případné škody a zranění? Kdo vám s odklízením pomůže, kde pomocníky sehnat a kolik stojí jejich služby?

Celý článek
Sněhové zpravodajství hlásí stálý příděl vloček. Co dělat se zapadanou střechou? Opatrně ji shrňte a pozor na rampouchy

Sněhové zpravodajství hlásí stálý příděl vloček. Co dělat se zapadanou střechou? Opatrně ji shrňte a pozor na rampouchy

Vydáno: 19.01.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 937x

Pokud napadne hodně sněhu a navíc je mokrý, musí střecha udržet obrovské zatížení. Raději velkou vrstvu sněhu shrňte dolů, hlavně ze střech pultových a rovných. Pozor i na rampouchy, visící nad chodníkem. Když se ulomí, je zle.

Celý článek