PROVOZ E-SHOPU BYL UKONČEN

Vážení zákazníci,

omlouváme se, ale provoz e-shopu byl ukončen. Objednávky již není možné provádět.

Děkujeme za pochopení.
0komentářů

Jak správně skladovat víno? Zjistěte, zda je lepší stojan nebo domácí vinotéka

Oblíbili jste si popíjení vína, ale nemáte vlastní sklípek, kam byste ho uložili? Podtrhněte krásu vinných lahví originálním stojanem na víno. Hodí se pro skladování vína, nebo je lepší koupit domácí vinotéku?
Vydáno: 11.02.2015 ▪ Autor: ▪ Přečteno: 3474x

Vínu je nejlépe ve vinném sklípku se stálými podmínkami. Co ale dělat v případě, když sklípek nemáte? Jestli máte místo a peníze, nechte si vybudovat domácí „sklípek“ z jedné místnosti nebo její části. Odborná firma do něj nainstaluje vše potřebné, aby se zde udržovala stálá teplota a vlhkost. Od zbytku místnosti jej oddělí skleněnou stěnou, což zaujme každou návštěvu.

Otevřete si jednu nebo dvě láhve týdně a nemáte potřebu sbírat archivní vína? Pak vám stačí domácí vinotéka nebo stojan. Ve stojanu uspořádáte jednu nebo více lahví, a to do jednotlivých řad či sloupců.

Design stojanu závisí na tom, zda bude neustále na očích, nebo schovaný někde ve skříni. Stojany se dají rozdělit na interiérové, tedy dekorační, a skladovací. Koupíte je ve všech obchodech, které mají něco společného s vínem, a v internetových e-shopech.

Vinný sklípek v obýváku ohromí každou návštěvu. Foto: ©Depositphotos.com/minervastock
Vinný sklípek v obýváku ohromí každou návštěvu. Foto: ©Depositphotos.com/minervastock

 

Jak skladovat víno

Většina moderních vín je určena k okamžité spotřebě. Levná a bílá vína vypijte do tří měsíců, lehká červená a o něco dražší bílá (třeba Chardonnay) do šesti měsíců. Ostatní levná červená vína do jednoho roku. Pít je sice můžete i za delší dobu, ale jejich charakter chuti už může být jiný.

Pro uchování vína po jakoukoliv dlouhou dobu potřebujete vlhko a chlad. Nejlepší je tedy sklep. Vínům nevyhovují extrémní teploty a jejich střídání. Neskladujte je tedy v garáži, vedle kotle ústředního topení nebo na vrchní straně ledničky.

Když nemáte sklep, využijte studený tmavý příborník. Neměli byste v něm mít ale silně aromatické věci, jako třeba čisticí prostředky. Láhve musí ležet vodorovně. Tak udržíte zátku vlhkou a do lahve nepronikne vzduch, který víno ničí.

Pro uložení vína je nejlepší vinný sklípek. Foto: ©Depositphotos.com/slovegrove
Pro uložení vína je nejlepší vinný sklípek. Foto: ©Depositphotos.com/slovegrove

 

Stojan, nebo vinotéka?

Stojany na víno se vyrábí ze skla, kovu, dřeva i plastu. Výrobci a designéři vymýšlí stále nové tvary. Poslouží tam, kde nemůžete mít vinotéku nebo sklípek. Nevýhodou je, že víno nemůže být ve stojanu věčně. Málokterému totiž svědčí pokojová teplota. I když je víno dobře uzavřené, rychle se zkazí.

Dlouhodoběji skladujte víno ve sklepě nebo domácí vinotéce. V té navolíte teplotu, jakou potřebujete. Každé víno by mělo mít na lahvi napsanou teplotu konzumace i skladování. Víno z obchodů do ceny zhruba 200 Kč vám ale jeden nebo dva týdny v obýváku bez problému vydrží bez větší škody.

Stojan na víno v japonském minimalistickém stylu. Foto: ©Depositphotos.com/ribeiroantonio
Stojan na víno v japonském minimalistickém stylu. Foto: ©Depositphotos.com/ribeiroantonio

 

Vinotéka se postará o regulaci teploty, vlhkosti i kvality vzduchu. Navíc je víno chráněné před UV zářením, které ho znehodnocuje. Lepší vinotéky mají dvě oddělené teplotní zóny. Cirkulaci vzduchu zajistí ventilátory, nepříjemných pachů ho zase zbaví filtr s aktivním uhlím.

Díky skleněným dvířkům a vnitřnímu osvětlení budete mít přehled o uskladněných lahvích, aniž byste narušili vnitřní prostředí. Některé vinotéky mají funkci pro rychlé vychlazení vína či sektu (většinou se nazývá supercool). Některé modely mají zvláštní oddělení pro sekt nebo humidor na doutníky.

Domácí vinotéka udrží víno při správné teplotě a vlhkosti. Foto: Heuréka.cz
Domácí vinotéka udrží víno při správné teplotě a vlhkosti. Foto: Heuréka.cz

 

Servírujte víno při správné teplotě

Víno nenalévejte přímo ze stojanu. Každé má svou teplotu servírování. Šumivé šampaňské a sekty podávejte vychlazené na teplotu kolem 7 °C, bílá a růžová vína při teplotě kolem 9 – 11 °C, lehčí červená vína při 10 – 12 °C a ta těžší zvládnou i 15 °C. Buďto si pořiďte digitální teploměr na láhev, který stojí zhruba 150 Kč, nebo odhadněte čas chlazení v lednici.

Na plná bílá (třeba Chardonnay) stačí podle výkonu lednice 45 minut až hodina, na perlivá suchá vína, aromatická vína (například Ryzlinky), sladká a šumivá vína až jeden a půl hodiny a mírné zchlazení prospěje i lehčím červeným (třeba Pinot Noir nebo beaujolais). Plnější červená vína nemají být příliš teplá, proto je nedávejte na slunce či k radiátoru. Jestli necháte víno v ledničce déle jak několik hodin, zničíte jemnější chutě.

Před servírováním změřte teplotu vína speciálním teploměrem. Foto: Heuréka.cz
Před servírováním změřte teplotu vína speciálním teploměrem. Foto: Heuréka.cz

 

Jak skladujete doma láhve s vínem? Prozraďte ostatním čtenářům v komentáři, jestli je máte vystavené nebo schované před světlem i návštěvami.

Úvodní fotografie: ©Depositphotos.com/ajafoto

Sdílejte tento článek 0x 0x 0x
0x

Antonín Vintr

Vystudoval jsem nábytkové inženýrství a zajímá mě interiérový design i moderní trendy v bydlení. Z mých článků se dozvíte, jak vybírat vybavení do bytu, odhalím vám vlastnosti různých materiálů nebo pomůžu s technickým řešením úprav ve vaší domácnosti.

Antonín Vintr na sociálních sítích:
Sdělte ostatním čtenářům váš názor / Počet příspěvků: 0
Nadpis:
  Vaše jméno:

Přečtěte si také ↓

K Velikonocům patří zelené osení. Vysejte si živé sváteční dekorace. Zelená je symbol jara a naděje

K Velikonocům patří zelené osení. Vysejte si živé sváteční dekorace. Zelená je symbol jara a naděje

Vydáno: 10.04.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 122x

Velikonoce se blíží. Vypěstujte si zelenou ozdobu stolu i celého bytu, nechte v misce, květináči nebo skořápkách vyklíčit semínka. K mání je pšenice, ječmen, řeřicha, čočka, fazolky mungo či hrách. Z osení si pak udělejte koktejl.

Celý článek
Královnou koření a téměř univerzálním všelékem je kurkuma. Máte ji také doma v kuchyni?

Královnou koření a téměř univerzálním všelékem je kurkuma. Máte ji také doma v kuchyni?

Vydáno: 09.04.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 208x

Doslova královnou koření je exotická kurkuma. Je součástí směsi curry a neobejde se bez ní žádná orientální kuchyně. Navíc ji využívá lidové léčitelství na spoustu zdravotních neduhů. Přečtěte si, co radí babky na záněty či akné.

Celý článek
Kontinentální postele vám zaručí komfortní spaní a snadné vstávání. Zvolte si domů do ložnice boxspringy

Kontinentální postele vám zaručí komfortní spaní a snadné vstávání. Zvolte si domů do ložnice boxspringy

Vydáno: 08.04.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 223x

Vzpomeňte si, kdy jste se naposledy opravdu luxusně vyspali. A teď si představte, že byste tak mohli trávit každou noc. Super spaní nabízejí kontinentální postele, boxspringy. Výška a propojení vrstev zaručují komfortní odpočinek.

Celý článek