Potěšme společně nemocné děti. Na konto dobročinné akce díky vám už přibylo:
39560
0komentářů

Co budete jíst na Vánoce? 10 tipů pro uspěchané na poslední chvíli

Vánoční svátky jsou tady a vy jste se ještě nerozhodli, co přes volné dny uvaříte? Vyzkoušejte některý z deseti receptů na rychlou přípravu lahůdek sladké i slané kuchyně. Nejsou náročné ani na použité suroviny ani na vaše kuchařské umění.
Vydáno: 16.12.2014 ▪ Autor: ▪ Přečteno: 2010x

Vánoce jsou tady a vy jste nestihli upéct cukroví? Nemusíte panikařit, ještě není pozdě a vše se dá dohonit. Udělejte rychlé nepečené laskominy a u vašich nedočkavých labužníků uspějete stejně, jako byste cukroví věnovali část adventu. Nijak časově náročná ale nejsou ani tradiční vánoční jídla z kuchyně našich babiček. Inspiraci najdete v největší míře na internetu, ale i u nás.

Porce kapra, upravené po mlynářsku jenom v mouce a troše papriky, jsou výborné a jejich příprava jednoduchá.
Porce kapra, upravené po mlynářsku jenom v mouce a troše papriky, jsou výborné a jejich příprava jednoduchá.

 

Chuť na sladké vám uspokojí bez pečení třeba bleskový „třepací“ dort (1). Potřebujete tři smetany ke šlehání, dvě konzervy mandarinkového kompotu, dva pudinky bez vaření a hotový dortový korpus z piškotového těsta. Všechny ingredience dejte do těsnící uzavíratelné mísy, nic nemíchejte a párkrát zatřeste. Sami poznáte, kdy obsah změníte na krémový a touto hmotou natřete připravený dortový korpus. Celý výtvor dozdobíte šlehačkou.

Úly neboli vosí hnízda mívají velký úspěch a mizí nejdřív

Cukrovinku (2), kterou znáte z televizní reklamy, vyrobíte rychle a jednoduše z konzervy sladkého kondenzovaného mléka a jednoho balení strouhaného kokosu. Smíchejte je, z hmoty vytvarujte kuličky a do každé z nich vmáčkněte mandli. Chutnají ještě lépe než originál. Velice oblíbené jsou úly (3) nebo také vosí hnízda, které vyrobte ze směsi mletých ořechů, moučkového cukru a vejce. Vzniklou směs vytláčejte ve známé formičce, nechte proschnout a naplňte běžným kakaovým krémem. Úly zespodu uzavřete dětskými piškoty.

Strouhaný kokos je základní surovinou pro výrobu známých kuliček s mandlí uprostřed. Ještě přidejte kondenzované mléko.
Strouhaný kokos je základní surovinou pro výrobu známých kuliček s mandlí uprostřed. Ještě přidejte kondenzované mléko.

 

Skvělý čokoládový salám (4) vyrobíte z piškotů, másla, vejce, moučkového cukru, kakaa a pár lžic rumu. Rozpuštěné máslo spojte s utřeným vejcem, přidejte piškoty a všechny pochutiny dobře promíchejte. Ze získané hmoty vypracujte šišku ve tvaru salámu, zabalte do alobalu vysypaného kokosem a dejte do lednice ztuhnout. Čokoládový salám pak nakrájejte na kolečka.

Sladkosti vystřídejte tradičním houbovým kubou s křupavou kůrkou na povrchu

Nejrůznější sladkosti jsou v tuzemsku na Vánoce tradiční laskominou. Pochutnávat si ale můžete i na lahůdkách úplně jiného chuťového spektra a také vás to nebude stát spoustu času u sporáku. Je však třeba, abyste měli ve spíži některé důležité suroviny. Na Štědrý den nesměl v kuchyni dříve chybět houbový kuba na Nový rok čočka. Zkuste jednoduché a rychlé recepty.

Čočka na kyselo by neměla chybět na žádném novoročním stole. Tradice zajišťuje, že se vás budou držet peníze.
Čočka na kyselo by neměla chybět na žádném novoročním stole. Tradice zajišťuje, že se vás budou držet peníze.

 

Do vody namočte asi na dvě hodiny sušené houby, vodu vyměňte, přidejte sůl a uvařte houby doměkka. Asi čtvrt kila krup spařte horkou vodou, sceďte a na troše sádla je opečte. Zalijte kroupy houbovým vývarem, s trochu soli je uvařte doměkka a sceďte. Jednu větší cibuli osmažte na sádle, přidejte houby a s kmínem vše poduste. Směs promíchanou s kroupami ochuťte majoránkou, dvěma stroužky česneku a pepřem. Ve vymazaném pekáčku pečte kubu (5) do křupavé kůrky na povrchu.

Po novoroční čočce na kyselo se vás budou držet peníze

Aby se vás držely peníze, dejte si na Nový rok čočku na kyselo (6). Půl kila luštěniny přes noc namočte do vody a poté ji uvařte doměkka. Na sádle zpěňte jednu nakrájenou cibuli, zaprašte trochou hladké mouky a jíšku zřeďte asi čtvrtlitrem vývaru. Přidejte tymián, bobový list, čočku a ještě chvíli vařte. Na závěr podle chuti dosolte a okyselte octem nebo citrónem. Sázené vejce nebo uzené maso spolu s měkkým chlebem celé vaše dílo korunuje.

Hustá a voňavá zelňačka spolehlivě vyléčí po svátcích přeslazený žaludek, ale pomůže i po delším večírku.
Hustá a voňavá zelňačka spolehlivě vyléčí po svátcích přeslazený žaludek, ale pomůže i po delším večírku.

 

Přeslazený žaludek vyléčíte zelňačkou (7), která je i uznávaný ranním lékem po večírcích. Na sádle zpěňte cibuli a zaprašte ji trochou sladké papriky. Přidejte půl kila překrájeného kyselého zelí včetně láku, sůl, kmín a dobře provařte. Z hladké mouky a trochy sádla udělejte jíšku, zalijte a vodou a vymíchanou dohladka přilejte k zelí. Ještě chvíli vařte a k voňavé pochoutce přidejte ještě nakrájená kolečka pikantní klobásky s půl šálkem kysané smetany.

Zelňačkou vyléčíte přeslazený žaludek i ranní únavu po vánočním večírku

Chcete si připravit na Vánoce rybu a tlačí vás čas? Opravdu rychlou přípravu do dvaceti minut slibuje recept na kapra po strážnicku (8). Naporcované kousky kapra na podkovičky pokapejte lehce citrónem, opepřete a potřete česnekem utřeným se solí. Smíchejte dvě lžíce hladké mouky s mletou pálivou a sladkou paprikou a rybu ve směsi obalte. Smažte dorůžova na rozpáleném oleji, skvělou přílohou je bramborová kaše.

Pstruh je chuťově výborná ryba u které platí, že čím jednodušší příprava, tím lepší. Stačí máslo, kmín, sůl a citron.
Pstruh je chuťově výborná ryba u které platí, že čím jednodušší příprava, tím lepší. Stačí máslo, kmín, sůl a citron.

 

Podobně jednoduchou přípravu ve stejném čase si vyžádá klasika, pstruh na másle (9). Zde platí, že čím jednodušší, tím lepší. Očištěnou a nasolenou rybu posypte trochu kmínem a opečte jej v pánvi na rozpuštěném másle. Na talíři jej podle chuti pokapejte citronem. Nejlepší přílohou je uvařený brambor, ale i s pečivem je pstruh výborný.

Losos byl u nás dříve běžnou rybou, na bylinkách je výborný

Za ochutnání určitě stojí i losos (10), v našich vodách dříve běžný druh. Připravte si jej s bylinkami a opět nebudete potřebovat více než dvacet minut. Smíchejte rozpuštěné máslo, kysanou smetanu, najemno nakrájenou cibuli, kopr a tymián, přidejte trochu soli a pepře. Rybí porce dejte do pekáče vymazaného máslem a polijte připravenou směsí. Zapékejte čtvrthodinku v troubě, vyhřáté asi na 220 stupňů. Dobrou chuť.

Dostali jste se ve vánoční kuchyni do časové nouze a museli jste využít jednoduché recepty?  Napište nám do komentáře pod článkem, co vám nejvíce chutnalo.

Použité fotografie:

  1. Smabs Sputzer CC BY 2.0
  2. adriennf CC BY 2.0
  3. thekirbster CC BY 2.0
  4. RustyClark CC BY 2.0
  5. Mindaugas Danys CC BY 2.0
Sdílejte tento článek 0x 0x 0x
0x

Jiří Macík

Původní profesí jsem chovatel, ale přišla příležitost dělat novinařinu a komunikaci, a od té doby se živím psaním. V mých článcích najdete vždy nějakou praktickou vychytávku do vaší domácnosti nebo užitečnou radu, aby se vám lépe bydlelo a žilo.

Jiří Macík na sociálních sítích:
Sdělte ostatním čtenářům váš názor / Počet příspěvků: 0
Nadpis:
  Vaše jméno:

Přečtěte si také ↓

Mobilní aplikace pro chytré telefony existují prakticky na cokoliv. Které z nich vám usnadní období adventu a Vánoc?

Mobilní aplikace pro chytré telefony existují prakticky na cokoliv. Které z nich vám usnadní období adventu a Vánoc?

Vydáno: 10.12.2016 ▪ Autor: Antonín VintrTipy a triky ▪ Přečteno: 24x

Jak si zpříjemnit adventní období a usnadnit předvánoční činnosti s chytrým telefonem v ruce? Vyzkoušejte 7 mobilních aplikací, které vám pomohou s nákupem dárků i výzdobou domu. Některé vás i vaše přátele dokonce pobaví a potěší.

Celý článek
Šetřete svůj čas a věnujte ho do svých koníčků. Virtuální asistentka vyřídí všechno důležité zařizování za vás

Šetřete svůj čas a věnujte ho do svých koníčků. Virtuální asistentka vyřídí všechno důležité zařizování za vás

Vydáno: 09.12.2016 ▪ Autor: Antonín VintrTipy a triky ▪ Přečteno: 62x

Máte málo času? Najměte si služby virtuální asistentky či asistenta. Seženou vám řemeslníky, uklízečku, zajistí nákupy i hlídání nebo naplánují dovolenou. Dokáží zařídit téměř cokoliv. Jak taková služba funguje a kolik stojí?

Celý článek
Zelené jehličí vás letos neláká? Mrkněte na 8 nápadů, jak vyrobit originální vánoční stromek

Zelené jehličí vás letos neláká? Mrkněte na 8 nápadů, jak vyrobit originální vánoční stromek

Vydáno: 08.12.2016 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 111x

Máte alergii na jehličí, nebo jste v rodině přísní ochránci přírody a uříznutý stromek je pro vás tabu? Vteřinový manžel poradí 8 nápadů, jak si vyrobit originální vánoční stromeček z různých materiálů. Umělé stromky nechte jiným.

Celý článek