0komentářů

Koření nesmí chybět v žádné kuchyni. Kam s ním?

Některé druhy koření putují do vaší kuchyně z velkých dálek, klidně i přes půl světa. Dodají jídlu příchuť exotiky a mají vliv na vaše zdraví. Važte si jich a uskladněte je tak, aby neztratily svoji chuť, barvu a vůni.
Vydáno: 19.11.2014 ▪ Autor: ▪ Přečteno: 4348x

Lidé začali koření využívat už někdy před 50 000 lety, první archeologické nálezy však pochází z období neolitu. Původně jím překrývali chuť a zápach zkažených potravin, poté vylepšovali chutě a vůně. Někdy ho také používali ke konzervaci. Jedná se o velice rozmanitou skupinu přírodních látek, z nichž mnohé mají léčivé účinky.

Díky koření se spousta mořeplavců vydala na objevné plavby
Díky koření se spousta mořeplavců vydala na objevné plavby

 

Zlatý věk koření nastal ve středověku. Po ukončení křížových výprav se výrazně rozšířil obchod s kořením, a díky němu se vydalo mnoho mořeplavců na objevné plavby, které měly hlavně zjednodušit a zlevnit dovoz koření do Evropy. Díky těmto cestám doplul Kryštof Kolumbus do Ameriky, Vasco de Gamma obeplul svět a Fernão de Magalhães objevil Filipíny.

V čem koření skladovat, aby neztratilo chuť, vůni, ani barvu

Koření má dlouhou trvanlivost. Škodí mu vlhko, světlo a teplo. Mleté vydrží při správném skladování půl roku až rok, celé dokonce 3 - 5 let. Nejlepší chuť, vůni i barvu má koření čerstvé. Proto raději kupujte koření po menším množství, které snadno spotřebujete.

Světlo má vliv na ztrátu barvy i žluknutí olejů v mnoha druzích koření. Vyšší teplota spolu s vlhkostí způsobuje ztrátu silic, tedy i vůně a chuti, přejímání pachů z vaření a plesnivění.

Vybírejte skleněné nebo keramické kořenky, protože vydrží dlouhodobě odolávat agresivním silicím obsaženým v některých druzích koření. Průhledné skleničky nabídnou přehled o množství koření, ale vyhněte se jim. Lepší je tmavé sklo, které propouští minimum světla. Uzávěry nádob musí dobře těsnit.

Pro skladování koření jsou ideální prachovnice z tmavého skla
Pro skladování koření jsou ideální prachovnice z tmavého skla

 

Ideální jsou tzv. prachovnice, což jsou skleněné kořenky se zabroušenou zátkou, případně keramické kořenky s pevně utěsněnou zátkou. Prachovnice seženete v obchodech s laboratorním zbožím. Tmavá kruhová láhev o objemu 500 ml stojí zhruba 90 Kč, čtvercová pak 70 Kč. Koření v dřevěných kořenkách neztrácí vůni, ale koření musíte skladovat vždy ve stejných nádobách, protože dřevo snadno přejímá pachy.

Čiré sklo a polička nad dřezem nejsou pro skladování koření vhodné
Čiré sklo a polička nad dřezem nejsou pro skladování koření vhodné

 

Kořenky mají být vždy po ruce, ale musí být chráněny před nepříznivými vlivy. Uložte je na temné suché místo s maximálně pokojovou teplotou. Nedávejte je nad sporák nebo blízko něho. Je tam moc teplo a vlhko a koření ztratí aroma i chuť, přejme pachy z vaření nebo začne plesnivět.

Zásuvka s vnitřním organizérem pro přehledné uložení kořenek
Zásuvka s vnitřním organizérem pro přehledné uložení kořenek

 

Kam s kořenkami, aby byly vždy po ruce

Ve stávající kuchyni uložte kořenky na poličku ve skříňce nebo do volné zásuvky. Do té vložte pro větší přehlednost organizér z plastu nebo dřeva. Nádoby, které chrání koření před světlem, můžete postavit na otevřenou či zavěšenou polici. Pokud máte dostatek místa na kuchyňské lince, použijte volný stojan na kořenky.

Zabudovaný posuvný a otočný stojan na kořenky
Zabudovaný posuvný a otočný stojan na kořenky
Vnitřní odklápěcí horní skříňka
Vnitřní odklápěcí horní skříňka

 

Při zařizování nové kuchyně myslete i na místo pro kořenky. Firma vám nainstaluje odklápěcí horní skříňku, otočný a výsuvný stojan do horní skříňky, mělkou zásuvku s plnovýsuvem, vysokou úzkou výsuvnou skříňku nebo drátěný program určený přímo k uložení kořenek. Některé systémy se dají použít i ve staré kuchyni. Umístění těchto systémů si dopředu pořádně promyslete, protože v budoucnu už ho jen těžko změníte.

Drátěný program určený k uložení kořenek
Drátěný program určený k uložení kořenek

 

Používáte hodně druhů koření? Jak ho máte v kuchyni uložené, aby bylo stále po ruce?

Použité fotografie:

  1. Úvodní - Clyde Robinson CC BY 2.0
  2. Port of San Diego CC BY 2.0
  3. Gerwin Sturm CC BY-SA 2.0
  4. Matt CC BY 2.0
  5. Kelly Sue DeConnick CC BY-SA 2.0
  6. Kent Wang CC BY-SA 2.0
  7. Penny Blankenship CC BY-ND 2.0
  8. Amy Stephenson CC BY-SA 2.0
Sdílejte tento článek 0x 0x 0x
0x

Antonín Vintr

Vystudoval jsem nábytkové inženýrství a zajímá mě interiérový design i moderní trendy v bydlení. Z mých článků se dozvíte, jak vybírat vybavení do bytu, odhalím vám vlastnosti různých materiálů nebo pomůžu s technickým řešením úprav ve vaší domácnosti.

Antonín Vintr na sociálních sítích:
Sdělte ostatním čtenářům váš názor / Počet příspěvků: 0
Nadpis:
  Vaše jméno:

Přečtěte si také ↓

Jedlá soda je nenápadný bílý prášek. 16 triků a babských rad, co se sodou bicarbonou

Jedlá soda je nenápadný bílý prášek. 16 triků a babských rad, co se sodou bicarbonou

Vydáno: 22.01.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 99x

Hydrogenuhličitan sodný neboli jedlá soda je lék proti pálení žáhy, bolestem břicha, ale i na leštění, čištění, bělení a další činnosti v domácnosti. Jak ji nejlépe doma využijete? Čtěte 16 babských rad, co se sodou bikarbonou.

Celý článek
Hrozí sesunutí sněhu a ledu z vaší střechy? Myslete na bezpečnost a zavolejte firmu na jeho odklizení

Hrozí sesunutí sněhu a ledu z vaší střechy? Myslete na bezpečnost a zavolejte firmu na jeho odklizení

Vydáno: 20.01.2017 ▪ Autor: Antonín VintrTipy a triky ▪ Přečteno: 49x

Máte na střeše tolik mokrého sněhu a ledu, že hrozí jejich spadení na chodník? Kdo je zodpovědný za jejich odklizení a případné škody a zranění? Kdo vám s odklízením pomůže, kde pomocníky sehnat a kolik stojí jejich služby?

Celý článek
Sněhové zpravodajství hlásí stálý příděl vloček. Co dělat se zapadanou střechou? Opatrně ji shrňte a pozor na rampouchy

Sněhové zpravodajství hlásí stálý příděl vloček. Co dělat se zapadanou střechou? Opatrně ji shrňte a pozor na rampouchy

Vydáno: 19.01.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 1641x

Pokud napadne hodně sněhu a navíc je mokrý, musí střecha udržet obrovské zatížení. Raději velkou vrstvu sněhu shrňte dolů, hlavně ze střech pultových a rovných. Pozor i na rampouchy, visící nad chodníkem. Když se ulomí, je zle.

Celý článek