0komentářů

Grilování je celoroční záliba. Dejte si podzimní balkonový steak

Příprava lahůdek na grilu se většinou spojuje s teplými večery a volným časem. Zavzpomínejte v podzimních dnech na léto a připravte si večeři netradičně na balkóně nebo na terase. Překvapí vás skvělou chutí ve výjimečné atmosféře.
Vydáno: 31.10.2014 ▪ Autor: ▪ Přečteno: 3206x

Podzimní dny přinášejí s řídkými výjimkami sychravé a nevlídné dny, končící rychlým soumrakem. Také se vám stýská po příjemné atmosféře letních dní, které provonělo grilování a voňavá pochoutka na závěr? Zkuste si ji připomenout kulinářským dobrodružstvím třeba na balkóně nebo terase. Není to nic technicky obtížného. Grilů i toho, co na nich připravovat, je na trhu široká nabídka.


Pojízdné kotlové grily s víkem jsou populární, jejich obsluha snadná a připravíte na nich lahůdky i pro více lidí
Pojízdné kotlové grily s víkem jsou populární, jejich obsluha snadná a připravíte na nich lahůdky i pro více lidí

Oheň je dobrý sluha, ale na balkóně s ním zacházejte zvlášť opatrně

Obliba barbecue v tuzemsku neklesá a recepty od známých kuchařských es i laických nadšenců se na vás doslova valí ze všech stran. Nejčastěji připravujete maso, ryby a zeleninu, ale grilovací úprava sluší i sýrům nebo mořským plodům. Prostě podle chuti a momentální nálady. Při použití dřevěného uhlí na balkóně ale musíte být víc než kdy jindy opatrní na oheň.

Inspiraci a tipy nejen na podzimní grilování najdete i na síti Pinterest.


Úplně nejjednodušší gril vytvoříte podobně, jako byste chtěli na balkónové zábradlí pověsit truhlík s květinami. S ohledem na velikost nebudete moci připravit velkou párty, ale pro domácí zpestření chuti zcela postačí. Spodní nádoba na uhlí je z plechu a nahoru podle rozměrů patří jednoduchý nerezový rošt. Na dřevěné zábradlí nebo nad a pod hořlavý materiál ale tento malý gril určitě nevěšte.


Při grilování na plynu se nemusíte bát, že maso připálíte. Dokážete regulovat teplotu i na více místech ohřívané plochy
Při grilování na plynu se nemusíte bát, že maso připálíte. Dokážete regulovat teplotu i na více místech ohřívané plochy



Pokud máte vlídné a chápavé sousedy, s grilováním na balkóně nebudete mít potíže. Zvlášť když nabídnete svůj výtvor k ochutnání a pochvale. Grily na dřevěné uhlí jsou zpravidla nejlevnější a nabízejí možnost přípravy pokrmů s neopakovatelnou chutí. Skapávaný tuk ale nenechávejte v zájmu svého zdraví na uhlí spalovat a zachytávejte jej do hliníkové fólie nebo do speciálních misek.

                 Několik tipů pro grilování:
                 •    Před úpravou maso marinujte nejméně dvě hodiny, u ryb a drůbeže stačí i hodina
                 •    Maso při pečení nepropichujte, vytekla by šťáva a měli byste ze steaku gumu. Používejte obracecí kleště
                 •    Zmrzlé maso ani maso z ledničky na gril nepatří, nebude rovnoměrně propečené
                 •    Plápolající oheň není to pravé, v grilu musí být jen žhavé uhlíky
                 •    Ke konci grilování přihoďte na uhlíky trochu jalovce, maso tím provoníte



Nezapomínejte na přílohovou zeleninu a výhodně ji ugrilujte spolu s masem. Chřest oceňovali už staří Římané
Nezapomínejte na přílohovou zeleninu a výhodně ji ugrilujte spolu s masem. Chřest oceňovali už staří Římané



Mezi milovníky grilování jsou oblíbené i takzvané kotlové grily v podobě uzavřené plechové koule s odnímatelnou horní polovinou. Využívají principu horkovzdušné trouby a žár rozvádějí po celém prostoru rovnoměrně. Vzhledem ke své vyšší hmotnosti mají trojnožku a kolečka, takže je snadno přesunete. Žár regulujete rozhrnováním spalovaného dřevěného uhlí.

Elektrické grily nemusíte složitě roztápět a nepadá z nich popel

Dalším používaným typem jsou elektrické grily. Nemusíte je nijak složitě roztápět, odpadá starost o palivo a nikam se nesype žhavý popel. Většina pracuje na principu ohřevu teflonové desky topnými spirálami, některé typy mají na topném tělese lávové kameny. Podmínkou je samozřejmě přívod elektřiny a oceníte u nich především rovnoměrné propečení všech porcí.


Při grilování by vám neměl oheň plápolat. Ideální pro veškerou přípravu na roštech jsou pouze žhavé uhlíky
Při grilování by vám neměl oheň plápolat. Ideální pro veškerou přípravu na roštech jsou pouze žhavé uhlíky


Možnost regulace pečicí teploty budete mít nejen u grilů elektrických, ale i plynových. Bývají o dost dražší, ale laskominy na nich připálíte jen těžko. Hořáky grilu napájí plynová láhev a můžete dokonce regulovat teplotu na různých částech roštu. V lávovém grilu pak zahřívá plamen porézní sopečné kameny, které ale musíte po určité době a opotřebení vyměnit.

 

    Vodní grily jsou novinkou, která maso zaručeně nepřesuší


Novinkou poslední doby jsou grily vodní, v nichž se vám maso určitě nepřesuší. Existují i menší typy, které využijete právě na balkoně. Porce pečete nad nádobou s vodou, pod kterou topíte dřevem nejlépe z ovocných stromů. Maso se tak ve shora uzavřeném grilu současně udí, ale tuk nebo marináda z něj kape do vody. Vyhnete se tím nežádoucímu a nezdravému přepalování.


Marináda s obsahem medu dává masu skvělou a nezaměnitelnou chuť. Vyzkoušejte třeba kuřecí nebo krůtí stehýnka
Marináda s obsahem medu dává masu skvělou a nezaměnitelnou chuť. Vyzkoušejte třeba kuřecí nebo krůtí stehýnka



Laskominu na grilu uděláte ze všech druhů mas, tedy z hovězího, vepřového, kuřecího, krůtího, skopového, ale i z ryb nebo masa mletého. Jako přílohu zakousněte opečené brambory, houby nebo zeleninu. Při současném grilování s masem získají velice zajímavou chuť.

Vyzkoušejte výbornou vepřovou kotletku na tymiánu


Klasikou pro grilovací úpravu je třeba vepřová kotleta na tymiánu. Maso naklepejte, osolte a aspoň dvě hodiny jej marinujte ve směsi oleje, grilovacího koření, sójové omáčky, rozetřeného česneku a tymiánu. Na rozpáleném roštu nebudete kotletky dělat dlouho, po pár minutách je obraťte a dopečte v menší teplotě. Zeleninový salát a čerstvý chléb budou nejlepší přílohou.


Velmi jednoduchá příprava grilováním řadí maso na jehle k často vyhledávaným delikatesám
Velmi jednoduchá příprava grilováním řadí maso na jehle k často vyhledávaným delikatesám



Při večerní grilovačce si udělejte příjemné prostředí. Pokud vám zrovna neprší nebo nesněží na hlavu, sáhněte po loučích na lampový olej nebo svíčkách. Večerní atmosféru doplní také nejrůznější starožitné lampy nebo třeba lampióny. Pusťte se do kulinařiny v netradiční dobu a využijte roční období, kdy vás neobtěžují komáři a jiní poletující nezvaní hosté.

Grilujete nejen v létě, ale i na podzim a nedáte na specifickou chuť takto připravených laskomin dopustit? Podělte se v komentáři pod článkem o své zkušenosti.

Použité fotografie:

  1. greckor CC BY 2.0
  2. Jennifer CC BY 2.0
  3. woodleywonderworks CC BY 2.0
  4. _BuBBy_ CC BY 2.0
  5. John Liu CC BY 2.0
  6. DeusXFlorida CC BY 2.0
Sdílejte tento článek 0x 0x 0x
0x

Jiří Macík

Původní profesí jsem chovatel, ale přišla příležitost dělat novinařinu a komunikaci, a od té doby se živím psaním. V mých článcích najdete vždy nějakou praktickou vychytávku do vaší domácnosti nebo užitečnou radu, aby se vám lépe bydlelo a žilo.

Jiří Macík na sociálních sítích:
Sdělte ostatním čtenářům váš názor / Počet příspěvků: 0
Nadpis:
  Vaše jméno:

Přečtěte si také ↓

Přišli jste domů z práce unavení a ve stresu? Zhoupněte se v závěsném křesílku a zrelaxujte mysl i tělo

Přišli jste domů z práce unavení a ve stresu? Zhoupněte se v závěsném křesílku a zrelaxujte mysl i tělo

Vydáno: 29.03.2017 ▪ Autor: Antonín VintrTipy a triky ▪ Přečteno: 20x

Chcete si užít houpání i za špatného počasí a houpací křeslo vám přijde příliš mohutné? Pořiďte si závěsné křeslo. Které typy existují a jaké mají výhody a nevýhody? Jak můžete křeslo pověsit a do jakých interiérů se hodí?

Celý článek
Sklenička dobrého alkoholu prý nikomu neuškodí. Jak si založit a vybavit domácí bar?

Sklenička dobrého alkoholu prý nikomu neuškodí. Jak si založit a vybavit domácí bar?

Vydáno: 28.03.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 42x

Rozhodli jste se zařídit a vybavit domácí bar pro pěkné chvíle s partnerem či přáteli? Pořiďte si stylový nábytek, nezbytné technické potřeby a tekuté ingredience. V článku najdete 12 věcí, které by vám neměly doma v baru chybět.

Celý článek
Vyzdobte si letos balkón květinami klasickými i novými druhy. 6 nových tipů na krásné truhlíky

Vyzdobte si letos balkón květinami klasickými i novými druhy. 6 nových tipů na krásné truhlíky

Vydáno: 27.03.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 651x

Balkonová a truhlíková sezóna je spolu s hřejivými paprsky sluníčka definitivně tady. Zahradníček vám poradí, jaké balkonovky si sehnat, kam je vysadit a jak se o ně nejlépe starat. Zpestřete si letos svůj balkon i 6 novými druhy.

Celý článek