PROVOZ E-SHOPU BYL UKONČEN

Vážení zákazníci,

omlouváme se, ale provoz e-shopu byl ukončen. Objednávky již není možné provádět.

Děkujeme za pochopení.
0komentářů

8 tipů na zelené bylinky, které provoní každý balkón i terasu

Čerstvé bylinky v kuchyni ještě nepoužíváte? Začněte a ohromte hosty u stolu. Zelenou zahrádku si můžete vypěstovat i na balkóně nebo terase. Podívejte se na druhy, kterými ozdobíte byt, vylepšíte jídla a získáte přírodní lékaře.
Vydáno: 18.08.2014 ▪ Autor: ▪ Přečteno: 4969x

Mít pohotově při ruce čerstvé zelené bylinky na koření a vitamíny je snem každé hospodyňky i kuchaře. Chybí vám vlastní zahrada a nechcete nakupovat rostlinky v supermarketech? Vypěstujte si je doma na balkóně, terase nebo za oknem. Potřebujete jenom truhlíky, kvalitní zeminu a dobré, životaschopné sazenice.

Zelené bylinky jsou víceméně nenáročné, ale vyžadují jižní polohy a dostatek světla a sluníčka. Jinde se spíše vytahují do výšky a s obsahem požadovaných látek v silicích to také není moc valné. Dopřejte jim dobrou zeminu, kterou vylehčíte přídavkem jemnějšího písku. Nezapomeňte ani na drenáž v květináčích, protože vaši zelení svěřenci nesnáší přemokření.

Bazalka i oregano nesmí chybět v italské kuchyni

Jaké bylinky tedy pěstovat? Na balkóně nebo terase by vám určitě měla růst majoránka, která chce hodně sluníčka a propustnou zeminu. Vydrží až do zámrazu a můžete ji sklízet několikrát ročně. V kuchyni ji dávejte jako koření do polévek, salátů, ale i k masu a hlavně do bramboráků. Čaj ze sušených listů pomáhá při nachlazení.

Jednoletou bazalku uplatníte v salátech a omáčkách. Je typickým kořením pro středomořské země, proto ji najdete téměř ve všech italských pokrmech. V její společnosti vynikne skvělá chuť rajčat a můžete ji přidat i ke zvěřině. Jako léčivka zabírá při trávicích potížích a uklidňuje ledviny.

Ve vaší bylinkové zahrádce by neměla chybět ani saturejka. Bylinka pronikavě voní a kořeníte s ní maso, drůbež i ryby. Používejte ji ale vcelku, listy nebo nať. Krájená totiž chutná hořce. Dobromysl neboli oregano je koření nezbytné při vaření italských specialit a má protizánětlivé i povzbuzující účinky.

Voňavý tymián zdobí a pomůže i při revmatických potížích

Výraznou chuť a vůni dá vaší kuchyni teplomilný tymián. Pěstujte jej samostatně nebo sesazený s jinými rostlinkami. Keřík v tom případě potřebuje kolem sebe více místa. Budete připravovat ryby a drůbež nebo sekanou? Pak je tymián tou pravou volbou do kořenících směsí. Pomůže vám i při nachlazení, zánětech průdušek nebo revmatických potížích.

Které bylinky oživí kuchyni a ozdobí balkón:

•    majoránka - koření polévky, saláty a bramboráky
•    bazalka - saláty, omáčky, k rajčatům
•    saturejka - maso, drůbež, ryby
•    dobromysl - italské speciality
•    tymián - drůbež, sekaná, ryby
•    meduňka - čaj uklidňuje a zahání migrénu
•    pažitka - zelený zdroj vitamínů
•    petrželka - polévky, saláty

Oblíbenou bylinkou je i mrazuvzdorná meduňka. Má citronově medovou vůni a jako léčivka potírá nespavost, podporuje trávení a zahání migrénu. Pomůže vám i při rychlejším hojení zhmožděnin. Jako trvalku pěstujte i pažitku, kterou používejte v syrovém stavu nebo ji zamrazte. Na jaře bývá mezi prvními vzešlými rostlinami cenným zdrojem vitamínů.

Keramický petrželák je dekorační i užitečný doplněk

Známý keramický hrnec "petrželák" je zajímavou nádobou pro pěstování petrželky. Nezbytná surovina v kuchyni je v našich podmínkách dvouletá. První rok sklízíte zelené listy pro kuchyňskou úpravu, druhý rok rostlina kvete a po dozrání semen zahyne. Jako léčivka prospívá ledvinám.

Některé bylinky v zahradě vám pomohou proti škůdcům okrasných trvalek i letniček. Levandule ve společné výsadbě odpuzuje mšice. Houbové choroby třeba na jahodách zažene pažitka nebo česnek a kořenová zelenina půjde jedna radost vedle heřmánku. Nezapomeňte bylinkám častěji prostřídat stanoviště, budou vám krásně prospívat.

Čerstvost ničím nenahradíte - stříhejte pravidelně

Bylinky používejte nejlépe v čerstvém stavu a vždy si prostě ustřihnete, kolik potřebujete. Nejvíce účinných aromatických látek je v listech těsně před rozkvětem, kdy se objevují první pupeny. Vůbec nejlepší jsou ráno po oschnutí rosy za slunečného dne. Jednoleté rostliny řežte ostrým nožem těsně nad listem a nechte pár centimetrů stonku na obrůstání.

U víceletých buďte opatrnější a berte si maximálně jednu třetinu lístků. Myslete na pozdější růst celé rostliny a nové výhonky. Snažte se o kompaktní tvar, aby rostlina košatěla a byla zároveň krásnou dekorací. Přes zimu vám bez problémů vydrží.

Bylinky na zimu si zamrazte nebo usušte

Chcete mít kvalitní surovinu na koření nebo čaje i v zimě? Nastříhané bylinky můžete klasicky zamrazit nebo usušit. V každém případě použijte čerstvou a čistou surovinu. Nejlepší způsob sušení je na vzduchu v dobře větrané a tmavé místnosti s teplotou 20 až 25 stupňů. Na bylinky nenechte přímo pražit sluníčko a do skleněných dóz je uskladněte asi za dva až čtyři týdny.

Bylinky vypadají nejlépe v klasických hnědých květináčích. Krásnou dekoraci získáte i z pěkně sesazených rostlinek v terasových nebo jahodových květináčích. Pokud máte dost místa, udělejte si na balkóně nebo terase voňavou zelenou stěnu a vše mějte stále při ruce. Na dochucení i k léčení má sloužit jen malé množství, předávkováním můžete vše pokazit. Jako téměř ve všem i tady platí známé, "všeho s mírou".

Jaké máte zkušenosti z pěstování bylinek u vás doma? Podělte se o ně s ostatními čtenáři v diskuzi pod článkem.

Použité fotografie:
1     greckor          CC BY 2.0
2,3  Suzette          CC BY 2.0
4     Kate Monkey   CC BY 2.0
5     Thomas Kriese CC BY 2.0

Sdílejte tento článek 0x 0x 0x
0x

Jiří Macík

Původní profesí jsem chovatel, ale přišla příležitost dělat novinařinu a komunikaci, a od té doby se živím psaním. V mých článcích najdete vždy nějakou praktickou vychytávku do vaší domácnosti nebo užitečnou radu, aby se vám lépe bydlelo a žilo.

Jiří Macík na sociálních sítích:
Sdělte ostatním čtenářům váš názor / Počet příspěvků: 0
Nadpis:
  Vaše jméno:

Přečtěte si také ↓

K Velikonocům patří zelené osení. Vysejte si živé sváteční dekorace. Zelená je symbol jara a naděje

K Velikonocům patří zelené osení. Vysejte si živé sváteční dekorace. Zelená je symbol jara a naděje

Vydáno: 10.04.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 120x

Velikonoce se blíží. Vypěstujte si zelenou ozdobu stolu i celého bytu, nechte v misce, květináči nebo skořápkách vyklíčit semínka. K mání je pšenice, ječmen, řeřicha, čočka, fazolky mungo či hrách. Z osení si pak udělejte koktejl.

Celý článek
Královnou koření a téměř univerzálním všelékem je kurkuma. Máte ji také doma v kuchyni?

Královnou koření a téměř univerzálním všelékem je kurkuma. Máte ji také doma v kuchyni?

Vydáno: 09.04.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 206x

Doslova královnou koření je exotická kurkuma. Je součástí směsi curry a neobejde se bez ní žádná orientální kuchyně. Navíc ji využívá lidové léčitelství na spoustu zdravotních neduhů. Přečtěte si, co radí babky na záněty či akné.

Celý článek
Kontinentální postele vám zaručí komfortní spaní a snadné vstávání. Zvolte si domů do ložnice boxspringy

Kontinentální postele vám zaručí komfortní spaní a snadné vstávání. Zvolte si domů do ložnice boxspringy

Vydáno: 08.04.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 221x

Vzpomeňte si, kdy jste se naposledy opravdu luxusně vyspali. A teď si představte, že byste tak mohli trávit každou noc. Super spaní nabízejí kontinentální postele, boxspringy. Výška a propojení vrstev zaručují komfortní odpočinek.

Celý článek