PROVOZ E-SHOPU BYL UKONČEN

Vážení zákazníci,

omlouváme se, ale provoz e-shopu byl ukončen. Objednávky již není možné provádět.

Děkujeme za pochopení.
0komentářů

Do úklidu zapečených spotřebičů se nechce nikomu. Vyzkoušejte babské rady, jak vyčistit troubu, rošt i mikrovlnku

Mastnotu s nalepeným prachem nesnáší v kuchyni nikdo. Jak ale nejlépe odstraníte mastnotu a připáleniny ze stěn, ze skla i z roštu? Snadno. Vezměte si na pomoc chemické přípravky, nebo domácí prostředky z kategorie babských rad.
Vydáno: 13.10.2016 ▪ Autor: ▪ Přečteno: 4669x

Kuchyně je místem gastronomického kouzlení, případně i klidného posezení při jídle. V drtivé většině ale vaříte s menším či větším množstvím tuků, jejichž zbytky a vystřikující kapky třeba při smažení vám znepříjemňují život. Jak se mastnoty a zaschlého tuku nejlépe zbavíte? Použijte buď chemické přípravky z drogerií, nebo se spolehněte na recepty našich babiček.

<p>Na připálenou troubu platí směs sody, citronové šťávy a vody. Foto: ©Depositphotos.com/cookelma</p>

Na připálenou troubu platí směs sody, citronové šťávy a vody. Foto: ©Depositphotos.com/cookelma

Vyhýbáte se doma používání chemických přípravků, nebo jen prostě věříte starým receptům? Vezměte si na pomoc půlky vymačkaného citronu, případně přidejte trochu soli kvůli mírnému zdrsnění plošek při čištění, a bez obav stírejte špinavé spotřebiče či kuchyňský nábytek. Nakonec otřete i papírovou utěrkou. U některých povrchů buďte opatrní, kyselá šťáva je může poškodit.

Univerzálním a skvělým čisticím prostředek je obyčejný kypřicí prášek do pečiva.

Doslova univerzálním čisticím přípravkem téměř na všechno je kypřicí prášek za 10 Kč. Lehce se s ním zbavíte ulpělého tuku na kuchyňské lince, smaltovaném nádobí, rychlovarné konvici, případně pračce vedle sporáku. Já dávám přednost spíš obyčejnému octu. Stojí kolem 12 Kč a používám jej vedle čištění kachliček za sporákem i na dřevěná kuchyňská prkénka nebo na vanu v koupelně.

<p>Ocet, citron a soda jsou podle babských rad základní zbraní proti mastnotě v kuchyni. Foto: ©Depositphotos.com/ pathastings</p>

Ocet, citron a soda jsou podle babských rad základní zbraní proti mastnotě v kuchyni. Foto: ©Depositphotos.com/ pathastings

Podle čtenáře a internetového diskutéra s přezdívkou mosoj je kypřicí prášek návratem ke starým dobám. Jeho hlavní složkou je hydrogenuhličitan sodný a fosforečnan sodný.
„Látky, nad kterými by lidé ve volném prodeji ohrnuli nos. Soda se vždy užívala jako odmašťovací a dříve i prací prostředek. Fosfáty byly hlavní složkou dříve používaných pracích prášků. Takže nic nového pod sluncem, obchodní mega názvy dokáží lidské plémě dokonale zblbnout,“ míní mosoj.

Výborný čisticí koncentrát je soda s citronem a vodou

Šetrnější metody bez použití chemikálií využijte i u připálené trouby. Smíchejte obyčejnou jedlou sodu s citronovou šťávou a vodou a dostanete výborný čisticí koncentrát. Dáte s ním do pořádku i mikrovlnku. Mastnotu na stěnách trouby uvolněte postupným ohříváním vody v misce, do které dejte pár koleček citronu i s kůrou. Nečistotu pak jen setřete houbičkou nebo hadříkem.

<p>Na lesklé a nerezové povrchy berte raději berte měkkou umývací textilii. Foto: ©Depositphotos.com/timbrk</p>

Na lesklé a nerezové povrchy berte raději berte měkkou umývací textilii. Foto: ©Depositphotos.com/timbrk

Bez velké námahy zlikvidujete čerstvé připáleniny zahřátou solí. Těsto vám překypí například při pečení bábovky. Solí ihned vydatně posypte zasažené místo. Nechte troubu vystydnout, připálenou skvrnu odstraňte kartáčkem a otřete mokrým hadříkem. Ušetříte si zdlouhavé drhnutí. Zajímavým tipem je Coca-Cola, která vám po zahřátí pomůže také odstranit připečené zbytky v nádobách. Na ulpělé a připálené mastnoty zabírá i obyčejná zubní pasta na starém kartáčku.

Nenechte v troubě mastnotu zbytečně a opakovaně připalovat, ušetříte si práci.

Nejjednodušší pro udržování čisté trouby je nenechat případnou mastnotu zbytečně a opakovaně připalovat. Po vychladnutí ji proto důkladně vytřete a nezapomeňte ani na rošty a mřížky. Čerstvé připáleniny na stěnách a roštech potřete hadrem nebo houbičkou namočenou v octu. Rozehřejte pak troubu přibližně na 160 stupňů a po vychladnutí můžete snadno čistit. Pravidelně troubu myjte směsí horké vody a octa v poměru 1:1 s troškou saponátu na nádobí.

<p>Od připálenin pomůže rebarbora, ve vodě ji povařte a nechte působit přes noc. Foto: ©Depositphotos.com/komarmaria</p>

Od připálenin pomůže rebarbora, ve vodě ji povařte a nechte působit přes noc. Foto: ©Depositphotos.com/komarmaria

I po super vydařené párty se ale může stát, že se budete muset pustit do té méně oblíbené práce, čištění připečeného grilu. Neodstraněný ztuhlý tuk na roštu totiž dalším teplem začne kapat na uhlí či jiný zdroj tepla, odpařuje se a vzniklé zplodiny mohou být karcinogenní. Řešením je čistý gril. Takzvané „vypálení“ ohněm se sice používá, ale není to moc dobrý nápad.

Na grily používejte jen speciální čisticí prostředky

Stejně jako na jiné povrchy v domácnosti, zvolte i na grily ty správné mycí a čisticí prostředky. Obyčejným saponátem jen odstraníte mastnotu, ale už ne připálený tuk a zbytky jídla. Na ně pak zpravidla berete nůž či drátěnku a gril si poškrábete. Pomozte si speciálními čističi na grily. Stojí od 150 do 500 Kč. Nechte je pár minut působit a nečistoty pak setřete houbičkou nebo hadrem.

<p>S čištěním kuchyně od mastnoty vám pomohou i nejmenší členové domácnosti. Foto: ©Depositphotos.com/djedzura</p>

S čištěním kuchyně od mastnoty vám pomohou i nejmenší členové domácnosti. Foto: ©Depositphotos.com/djedzura

Při použití houbiček si dejte pozor na barvu čisticí plochy, která označuje její jemnost, případně hrubost. Nepěkné škrábance si na nerezu uděláte s houbičkou na spodní straně tmavě zelenou nebo černou. Naopak nejjemnější, vhodné do kuchyně i na grily, jsou zespoda bílé či béžové, středně drsné mají na čisticí ploše barvu červenou nebo modrou.

Pravidelně čistěte speciální část grilu na shromažďování kapajícího tuku.

Zkontrolujte si složení čisticího prostředku na gril. Nesmí v něm být žádný benzín, kyseliny nebo ředidla. Některé grily mají speciální část na shromažďování odkapávaného tuku. Pravidelně je čistěte, abyste se vyhnuli přepalování. Před čištěním roštu na kotlovém grilu z něj nejdříve odstraňte speciálním drátěným kartáčem hrubé zbytky pokrmů a různých usazenin.Nejjednodušší je nastříkat třeba na zamaštěnou digestoř speciální přípravek na odstranění tukových povlaků. Nechte chvíli působit, poté vzniklou emulzi setřete vlhkou žínkou a povrch osušte. Jeden z řady přípravků, Savo Kuchyně, půllitrová láhev s rozprašovačem vás přijde na 45 Kč, další známý prostředek Cif Nerez pak stojí zhruba od 70 do 100 Kč.

Pokud vám chemie nevadí, sáhněte po známých značkách

„Já doporučuji přípravek W5, je za pár korun a zaručeně umyje i zažranou mastnotu. Vyčistila jsem jím celou linku v podnájmu, kde byl asi několik set let starý zaschlý olej. Není to takový ten „tekutý písek“, takže se nemusíte bát použití na nerezu nebo smaltu,“ radí v jedné z internetových diskuzí čtenářka s přezdívkou Dalida.

Rozpustit letité tukové usazeniny můžete i peroxidem vodíku. Nastříkejte roztok z rozprašovače a vydrhněte kartáčkem. Podle potřeby zopakujte. Kuchyňskou linku a desky stolů čistěte roztokem, který zničí mikroorganismy a nezanechá po sobě žádný zápach. Spolu s octem dokáže zdecimovat i bakterie salmonely. Peroxid dobře dezinfikuje i vnitřek ledničky, nebo dětské krabičky na svačinu.

Jak doma čistíte troubu, mikrovlnku a grilovací rošty? Napište do komentáře pod článkem své oblíbené triky a poraďte ostatním čtenářům, co na mastné povrchy nejlépe platí.

Sdílejte tento článek 0x 0x 0x
0x

Jiří Macík

Původní profesí jsem chovatel, ale přišla příležitost dělat novinařinu a komunikaci, a od té doby se živím psaním. V mých článcích najdete vždy nějakou praktickou vychytávku do vaší domácnosti nebo užitečnou radu, aby se vám lépe bydlelo a žilo.

Jiří Macík na sociálních sítích:
Sdělte ostatním čtenářům váš názor / Počet příspěvků: 0
Nadpis:
  Vaše jméno:

Přečtěte si také ↓

K Velikonocům patří zelené osení. Vysejte si živé sváteční dekorace. Zelená je symbol jara a naděje

K Velikonocům patří zelené osení. Vysejte si živé sváteční dekorace. Zelená je symbol jara a naděje

Vydáno: 10.04.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 91x

Velikonoce se blíží. Vypěstujte si zelenou ozdobu stolu i celého bytu, nechte v misce, květináči nebo skořápkách vyklíčit semínka. K mání je pšenice, ječmen, řeřicha, čočka, fazolky mungo či hrách. Z osení si pak udělejte koktejl.

Celý článek
Královnou koření a téměř univerzálním všelékem je kurkuma. Máte ji také doma v kuchyni?

Královnou koření a téměř univerzálním všelékem je kurkuma. Máte ji také doma v kuchyni?

Vydáno: 09.04.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 140x

Doslova královnou koření je exotická kurkuma. Je součástí směsi curry a neobejde se bez ní žádná orientální kuchyně. Navíc ji využívá lidové léčitelství na spoustu zdravotních neduhů. Přečtěte si, co radí babky na záněty či akné.

Celý článek
Kontinentální postele vám zaručí komfortní spaní a snadné vstávání. Zvolte si domů do ložnice boxspringy

Kontinentální postele vám zaručí komfortní spaní a snadné vstávání. Zvolte si domů do ložnice boxspringy

Vydáno: 08.04.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 181x

Vzpomeňte si, kdy jste se naposledy opravdu luxusně vyspali. A teď si představte, že byste tak mohli trávit každou noc. Super spaní nabízejí kontinentální postele, boxspringy. Výška a propojení vrstev zaručují komfortní odpočinek.

Celý článek