PROVOZ E-SHOPU BYL UKONČEN

Vážení zákazníci,

omlouváme se, ale provoz e-shopu byl ukončen. Objednávky již není možné provádět.

Děkujeme za pochopení.
0komentářů

Celer má spoustu vitamínů a minerálů. Udržujte se fit a vypěstujte zelené vitamíny doma na talíři

Dnes je poslední zimní den. Nabijte se na jaro a vypěstujte si doma zelenou nať nejen z celeru, ale třeba i cibule či česneku. Jak na to? Jaké zdraví prospěšné látky zelená nať celeru obsahuje a jak ji využít v kuchyni? Čtěte dál.
Vydáno: 18.03.2016 ▪ Autor: ▪ Přečteno: 2259x

Miřík celer pochází z jižní Evropy. První zmínky o celeru na našem území pak pochází ze 16. století, intenzivněji se však začal pěstovat až v 17. století. Již ve starém Egyptě se používal jako koření, přírodní afrodiziakum a léčivo. Většinou se jedná o dvouletou rostlinu a rozlišují se tři základní druhy: celer bulvový, listový (naťový) a řapíkatý. Zatímco v jižních zemích je oblíbený řapíkatý celer, u nás převažuje pěstování celeru bulvového. Jako zelené koření lze použít nať ze všech druhů celerů. Naťový celer má jemnější listy a tvoří více jemných řapíků. Je také méně náročný na pěstování.

<p>Řapíkatý celer je oblíbený hlavně v jižních zemích. Foto: ©Depositphotos.com/bigxteq</p>

Řapíkatý celer je oblíbený hlavně v jižních zemích. Foto: ©Depositphotos.com/bigxteq

Proč jíst celer?

Zelené listy celeru mají vysoký obsah vitamínů C, A, B, K, PP a E. V listech najdete deset různých aminokyselin. Díky tomu zaženete s celerem nachlazení i chřipku. Z minerálů celer obsahuje draslík, hořčík, chróm, sodík, vápník, železo, jód, síru a zinek. Má čtyřikrát víc organického sodíku než vápníku. Pro svůj bohatý obsah hořčíku a železa je cennou živinou pro krevní buňky.

Éterické oleje obsažené v celeru mají antibakteriální účinky, jsou účinnou ochranou a dezinfekcí trávicího ústrojí i dalších částí našeho těla a pomáhají chránit před žaludečními vředy. V případě onemocnění dýchacích cest pomáhají celerové silice s rozpouštěním hlenu. Celer působí i proti astmatu.

Řapíky a olistěná nať listových odrůd obsahují několikanásobně vyšší množství vitamínů a minerálů než bulva a mají vysoké množství kyseliny askorbové, betakaroténu, rostlinných hormonů a bílkovin. Pro svůj nízký obsah kalorií a vysoký obsah výživných látek je řapíkatý celer doporučován jako dietní zelenina.

Vliv celeru na zdraví

Celer snižuje hladinu cholesterolu, ulevuje od zácpy, snižuje riziko rakoviny žaludku a tračníku, snižuje krevní tlak, zlepšuje funkci ledvin, pomáhá zhubnout, pomáhá k detoxikaci těla, urychlí odstranění ledvinových kamenů, zklidňuje nervový systém, zlepšuje trávení a funguje jako regulátor hormonů. Celer obsahuje glykokvin, látku s podobným účinkem jako inzulin, která snižuje hladinu cukru v krvi. Díky ní je celer i přes obsah sacharidů vhodný pro diabetiky.

Celer pročišťuje krev, působí jako "protijed" při nadměrném požití alkoholu, posiluje nervy i mozek a pomáhá při poruchách spánku. Celer je důležitý pro zdravou kůži, nehty i vlasy a napomáhá při léčbě lupenky a jiných kožních problémů. Používá se jako přírodní tonikum na pokožku a vlasy.

V lidovém léčitelství je celer známý pro svůj blahodárný vliv na mužskou potenci. Zlepšuje totiž prokrvení a aktivitu pohlavních orgánů a upravuje hladiny hormonů. Navíc léčí záněty ledvin a močového měchýře a osvědčuje se i při otocích a zadržování vody v těle. Je velkým pomocníkem při léčbě nemocí pohybového aparátu a působí jako prevence proti kloubním onemocněním.

<p>Celer posaďte do sklenice s vodou a těšte se na čerstvou nať. Foto: ©Depositphotos.com/manera</p>

Celer posaďte do sklenice s vodou a těšte se na čerstvou nať. Foto: ©Depositphotos.com/manera

Jak vypěstovat zelenou nať

Vyrašila vám z cibule nebo česneku zelená nať? Samotné plody už kvůli ztrátě vlhkosti nejspíš dobré nebudou, ale nať můžete využít k okořenění pomazánek, polévek i masa. Nať můžete vypěstovat i z odpadu při čištění zeleniny. Odříznutý vrchol kořene položte řeznou stranou na misku s mokrou vatou, tu postavte na osvětlené místo u okna a za týden už budete mít čerstvou nať.

Pokud chcete vypěstovat nať z čerstvé cibule nebo česneku, posaďte je kořenovou bází dolů na hrdlo skleničky s vodou tak, aby se hladiny dotýkaly jen zlehka. Jinak začnou hnít. Nejdříve vyrazí kořínky, poté i zeleň.

U řapíkatého celeru odřízněte kořenovou základnu (asi 5 cm). Tu umístěte do skleněné nádoby a nalijte kolem ní asi 2,5 cm vody. Skleničku s celerem postavte na slunné místo na kuchyňské lince a podle potřeby vodu dolévejte. Během jednoho týdne by se měly objevit výhonky řapíkatého celeru a asi po třech týdnech by měly vyrůst i kořínky. Pak můžete celer přesadit do hlíny.

Využití celeru v kuchyni

Díky typické chuti je celer oblíbený v sušené podobě jako přísada do různých směsí koření nebo polévek, pomazánek, omáček a gulášů. Syrová nať je pak výborná jako ozdoba či doplněk různých teplých pokrmů, salátů, chlebíčků a dalších pochoutek.

Celer má v kuchyni mnohostranné využití. Je to výrazné aroma balkánské, středomořské, americké i anglické kuchyně. Jako koření se používá především jeho čerstvá či sušená nadzemní část, řapíky a listy, někdy dokonce i mletá semena. Dodává nezaměnitelnou příchuť pokrmům a nejčastěji se přidává do omáček či marinád na pečení masa. Slouží také jako přísada do pomazánek.

Podařilo se vám vypěstovat celer na talíři nebo ve sklenici? Podělte se o své pěstitelské zkušenosti s ostatními čtenáři v komentáři pod článkem.

Sdílejte tento článek 0x 0x 0x
0x

Antonín Vintr

Vystudoval jsem nábytkové inženýrství a zajímá mě interiérový design i moderní trendy v bydlení. Z mých článků se dozvíte, jak vybírat vybavení do bytu, odhalím vám vlastnosti různých materiálů nebo pomůžu s technickým řešením úprav ve vaší domácnosti.

Antonín Vintr na sociálních sítích:
Sdělte ostatním čtenářům váš názor / Počet příspěvků: 0
Nadpis:
  Vaše jméno:

Přečtěte si také ↓

K Velikonocům patří zelené osení. Vysejte si živé sváteční dekorace. Zelená je symbol jara a naděje

K Velikonocům patří zelené osení. Vysejte si živé sváteční dekorace. Zelená je symbol jara a naděje

Vydáno: 10.04.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 126x

Velikonoce se blíží. Vypěstujte si zelenou ozdobu stolu i celého bytu, nechte v misce, květináči nebo skořápkách vyklíčit semínka. K mání je pšenice, ječmen, řeřicha, čočka, fazolky mungo či hrách. Z osení si pak udělejte koktejl.

Celý článek
Královnou koření a téměř univerzálním všelékem je kurkuma. Máte ji také doma v kuchyni?

Královnou koření a téměř univerzálním všelékem je kurkuma. Máte ji také doma v kuchyni?

Vydáno: 09.04.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 211x

Doslova královnou koření je exotická kurkuma. Je součástí směsi curry a neobejde se bez ní žádná orientální kuchyně. Navíc ji využívá lidové léčitelství na spoustu zdravotních neduhů. Přečtěte si, co radí babky na záněty či akné.

Celý článek
Kontinentální postele vám zaručí komfortní spaní a snadné vstávání. Zvolte si domů do ložnice boxspringy

Kontinentální postele vám zaručí komfortní spaní a snadné vstávání. Zvolte si domů do ložnice boxspringy

Vydáno: 08.04.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 225x

Vzpomeňte si, kdy jste se naposledy opravdu luxusně vyspali. A teď si představte, že byste tak mohli trávit každou noc. Super spaní nabízejí kontinentální postele, boxspringy. Výška a propojení vrstev zaručují komfortní odpočinek.

Celý článek