PROVOZ E-SHOPU BYL UKONČEN

Vážení zákazníci,

omlouváme se, ale provoz e-shopu byl ukončen. Objednávky již není možné provádět.

Děkujeme za pochopení.
0komentářů

Užijte si klid a pohodu Vánoc. Vyzkoušejte 6 receptů na vaječný koňak, neboli vaječňák

"Mňam, to je dobrota. Tak dobrý vaječňák jsem ještě nepil. Jak ho děláš?" Ohromte příbuzné a kamarády výtečným vaječným koňakem. Co potřebujete za suroviny a jak z nich vyrobíte lahodný mok? Podívejte se na 6 oblíbených receptů.
Vydáno: 17.12.2015 ▪ Autor: ▪ Přečteno: 20928x

Někdo si Vánoce nedokáže představit bez punče a svařáku, které si vychutná na vánočních trzích spolu s přáteli, jiný si dá zase raději teplou medovinu. Spousta lidí si však nedokáže představit adventní čas bez vaječného koňaku, který si vychutnají třeba v pohodlném pohupovacím křesle v teple domova. Snad každá rodina má svůj rodinný recept na ten pravý vaječňák, na který nedá dopustit. Vymaňte se z každoročního stereotypu a vyzkoušejte letos nový recept. Aby nepřišly vaše děti zkrátka, vyrobte jim nealkoholickou verzi.

Historie vaječného koňaku

Recept na vaječný likér vznikl asi v 16. století ve Francii a Belgii. Lidé ho vyráběli z lihu a vanilkových lusků. Barvu a chuť mu dodávali rozpraženým karamelem. Brandy či další lihoviny a vajíčka však byly tenkrát poměrně drahé, takže si vaječný koňak nemohli dovolit chudší lidé.

Když se likér dostal z Evropy do Ameriky, začali Američané místo evropských lihovin používat mnohem levnější karibský rum, který nakonec nahradili bourbonem. Ve Francii a Británii dnes lidé přidávají do vaječňáku brandy a vanilkový lusk. V Česku si lidé oblíbili Božkov tuzemský, protože od výroby obsahuje syntetickou vůni vanilky a karamelu. Jinak můžete likér vyrobit i ze zvětralé slivovice, do které přidáte vanilkový lusk.

<p>Odpočiňte si od vánočního shonu u skleničky dobrého vaječňáku. Foto: ©Depositphotos.com/bhofack2</p>

Odpočiňte si od vánočního shonu u skleničky dobrého vaječňáku. Foto: ©Depositphotos.com/bhofack2

Jak na výrobu vaječňáku

Na rumu nešetřete a kupte nějaký kvalitní. Místo rumu či zvětralé slivovice můžete použít i brandy, whisky nebo bourbon. Záleží na tom, co vám více chutná. Místo vanilkového cukru raději použijte vanilkové lusky. Stačí je rozříznout a dřeň vyškrábnout do směsi. Do nádoby s likérem pak přihoďte i lusk.

K výrobě vaječňáku potřebujete jen šlehač, misku na šlehání, trychtýř a láhev, do které likér přelijete. No a samozřejmě potřebujete dobrý recept. Likér dělejte tak jeden až dva týdny před Vánoci, aby stihl uležet. Hotový má pak trvanlivost asi měsíc, ale díky mlsným jazýčkům tak dlouho většinou nevydrží a hospodyňka musí vyrobit novou várku.

1) Vaječný likér od Ládi Hrušky

  • 5 vajec
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kondenzované sladké mléko
  • tuzemský rum

Recept na vaječný likér Ládi Hrušky je jednoduchý a lidmi dávno osvědčený. Do nádoby dejte žloutky s oběma cukry a vyšlehejte je do jemného krému. Poté přilijte kondenzované mléko a opět šlehejte. V průběhu šlehání přilévejte rum. Jeho množství volte podle chuti.

2) Jihočeský

  • 200 g cukr krupice
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 ml rumu
  • 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka
  • voda (stejné množství, jako je Salka v plechovce)

Žloutky důkladně utřete s krupicovým a vanilkovým cukrem. Poté přidejte plechovku neslazeného kondenzovaného mléka. Plechovku od Salka naplňte vlažnou vodou, nechte rozpustit zbytky kondenzovaného mléka a vodu přilijte do směsi. Nakonec přidejte slazené kondenzované mléko a rum. Směs přeceďte, rozdělte do lahví a nechte několik dní rozležet.

3) Krkonošský

  • 2 polévkové lžíce cukr krupice
  • 2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka (Tatra Salko)
  • 2 plechovky neslazeného kondenzovaného mléka (Tatra Grand)
  • 6 žloutků z čerstvých vajec
  • 1 vanilkový cukr
  • 0,5 l rumu

Žloutky, cukr a vanilinový cukr šlehejte rukou nebo elektrickým šlehačem na středním stupni otáček do pěny. Poté do pěny přilévejte kondenzované mléko slazené i neslazené a nakonec rum. Pomocí trychtýře nalijte vaječný likér do lahví, ty uzavřete a dejte do lednice.

4) Ve vodní lázni

  • 6 žloutků
  • 250 ml rumu
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • ½ litru mléka

Pečlivě rozšlehejte kondenzované mléko s mlékem normálním. Přilijte rozšlehané žloutky, a poté směs zahřívejte ve vodní lázni. Sejměte z lázně a za občasného promíchání nechte vychladnout. Do vychladlého krému za stálého míchání přilévejte rum. Likér přelijte do láhví a uložte na chladné místo.

5) Moravský

  • 1 l mléka
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 kelímek plnotučné smetany
  • 8 lžic cukru
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • 0,5 l rumu

Z mléka a pudinku v sáčku uvařte pudink. Nechte jej trochu vychladnout a seškrabte škraloup. Pak přidejte cukr, vanilkový cukr, smetanu a vše pořádně prošlehejte, nejlépe ručním šlehačem. Nakonec přidejte rum podle chuti, ale čím více, tím lépe. Minimálně půl litru.

6) Dětský

  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka
  • 10 žloutků
  • 1 balíček vanilkového cukru

Smíchejte žloutky, kondenzované slazené a neslazené mléko a vanilkový cukr. Vše důkladně utřete špachtlí nebo vyšlehejte v ruce. Dětský vaječný koňak nalijte do připravených čistých nádob a nechejte vychladit v ledničce. Pokud máte obavy ze salmonely, připravte raději dětský vaječňák ve vodní lázni. Využijte recept uvedený výše, jen vynechejte alkohol.

Máte svůj oblíbený recept na vaječňák? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v komentáři pod článkem.

Sdílejte tento článek 0x 0x 0x
0x

Antonín Vintr

Vystudoval jsem nábytkové inženýrství a zajímá mě interiérový design i moderní trendy v bydlení. Z mých článků se dozvíte, jak vybírat vybavení do bytu, odhalím vám vlastnosti různých materiálů nebo pomůžu s technickým řešením úprav ve vaší domácnosti.

Antonín Vintr na sociálních sítích:
Sdělte ostatním čtenářům váš názor / Počet příspěvků: 0
Nadpis:
  Vaše jméno:

Přečtěte si také ↓

K Velikonocům patří zelené osení. Vysejte si živé sváteční dekorace. Zelená je symbol jara a naděje

K Velikonocům patří zelené osení. Vysejte si živé sváteční dekorace. Zelená je symbol jara a naděje

Vydáno: 10.04.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 132x

Velikonoce se blíží. Vypěstujte si zelenou ozdobu stolu i celého bytu, nechte v misce, květináči nebo skořápkách vyklíčit semínka. K mání je pšenice, ječmen, řeřicha, čočka, fazolky mungo či hrách. Z osení si pak udělejte koktejl.

Celý článek
Královnou koření a téměř univerzálním všelékem je kurkuma. Máte ji také doma v kuchyni?

Královnou koření a téměř univerzálním všelékem je kurkuma. Máte ji také doma v kuchyni?

Vydáno: 09.04.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 222x

Doslova královnou koření je exotická kurkuma. Je součástí směsi curry a neobejde se bez ní žádná orientální kuchyně. Navíc ji využívá lidové léčitelství na spoustu zdravotních neduhů. Přečtěte si, co radí babky na záněty či akné.

Celý článek
Kontinentální postele vám zaručí komfortní spaní a snadné vstávání. Zvolte si domů do ložnice boxspringy

Kontinentální postele vám zaručí komfortní spaní a snadné vstávání. Zvolte si domů do ložnice boxspringy

Vydáno: 08.04.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 235x

Vzpomeňte si, kdy jste se naposledy opravdu luxusně vyspali. A teď si představte, že byste tak mohli trávit každou noc. Super spaní nabízejí kontinentální postele, boxspringy. Výška a propojení vrstev zaručují komfortní odpočinek.

Celý článek