Potěšme společně nemocné děti. Na konto dobročinné akce díky vám už přibylo:
35400
0komentářů

Užijte si klid a pohodu Vánoc. Vyzkoušejte 6 receptů na vaječný koňak, neboli vaječňák

"Mňam, to je dobrota. Tak dobrý vaječňák jsem ještě nepil. Jak ho děláš?" Ohromte příbuzné a kamarády výtečným vaječným koňakem. Co potřebujete za suroviny a jak z nich vyrobíte lahodný mok? Podívejte se na 6 oblíbených receptů.
Vydáno: 17.12.2015 ▪ Autor: ▪ Přečteno: 7510x

Někdo si Vánoce nedokáže představit bez punče a svařáku, které si vychutná na vánočních trzích spolu s přáteli, jiný si dá zase raději teplou medovinu. Spousta lidí si však nedokáže představit adventní čas bez vaječného koňaku, který si vychutnají třeba v pohodlném pohupovacím křesle v teple domova. Snad každá rodina má svůj rodinný recept na ten pravý vaječňák, na který nedá dopustit. Vymaňte se z každoročního stereotypu a vyzkoušejte letos nový recept. Aby nepřišly vaše děti zkrátka, vyrobte jim nealkoholickou verzi.

Historie vaječného koňaku

Recept na vaječný likér vznikl asi v 16. století ve Francii a Belgii. Lidé ho vyráběli z lihu a vanilkových lusků. Barvu a chuť mu dodávali rozpraženým karamelem. Brandy či další lihoviny a vajíčka však byly tenkrát poměrně drahé, takže si vaječný koňak nemohli dovolit chudší lidé.

Když se likér dostal z Evropy do Ameriky, začali Američané místo evropských lihovin používat mnohem levnější karibský rum, který nakonec nahradili bourbonem. Ve Francii a Británii dnes lidé přidávají do vaječňáku brandy a vanilkový lusk. V Česku si lidé oblíbili Božkov tuzemský, protože od výroby obsahuje syntetickou vůni vanilky a karamelu. Jinak můžete likér vyrobit i ze zvětralé slivovice, do které přidáte vanilkový lusk.

<p>Odpočiňte si od vánočního shonu u skleničky dobrého vaječňáku. Foto: ©Depositphotos.com/bhofack2</p>

Odpočiňte si od vánočního shonu u skleničky dobrého vaječňáku. Foto: ©Depositphotos.com/bhofack2

Jak na výrobu vaječňáku

Na rumu nešetřete a kupte nějaký kvalitní. Místo rumu či zvětralé slivovice můžete použít i brandy, whisky nebo bourbon. Záleží na tom, co vám více chutná. Místo vanilkového cukru raději použijte vanilkové lusky. Stačí je rozříznout a dřeň vyškrábnout do směsi. Do nádoby s likérem pak přihoďte i lusk.

K výrobě vaječňáku potřebujete jen šlehač, misku na šlehání, trychtýř a láhev, do které likér přelijete. No a samozřejmě potřebujete dobrý recept. Likér dělejte tak jeden až dva týdny před Vánoci, aby stihl uležet. Hotový má pak trvanlivost asi měsíc, ale díky mlsným jazýčkům tak dlouho většinou nevydrží a hospodyňka musí vyrobit novou várku.

1) Vaječný likér od Ládi Hrušky

  • 5 vajec
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kondenzované sladké mléko
  • tuzemský rum

Recept na vaječný likér Ládi Hrušky je jednoduchý a lidmi dávno osvědčený. Do nádoby dejte žloutky s oběma cukry a vyšlehejte je do jemného krému. Poté přilijte kondenzované mléko a opět šlehejte. V průběhu šlehání přilévejte rum. Jeho množství volte podle chuti.

2) Jihočeský

  • 200 g cukr krupice
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 ml rumu
  • 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka
  • voda (stejné množství, jako je Salka v plechovce)

Žloutky důkladně utřete s krupicovým a vanilkovým cukrem. Poté přidejte plechovku neslazeného kondenzovaného mléka. Plechovku od Salka naplňte vlažnou vodou, nechte rozpustit zbytky kondenzovaného mléka a vodu přilijte do směsi. Nakonec přidejte slazené kondenzované mléko a rum. Směs přeceďte, rozdělte do lahví a nechte několik dní rozležet.

3) Krkonošský

  • 2 polévkové lžíce cukr krupice
  • 2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka (Tatra Salko)
  • 2 plechovky neslazeného kondenzovaného mléka (Tatra Grand)
  • 6 žloutků z čerstvých vajec
  • 1 vanilkový cukr
  • 0,5 l rumu

Žloutky, cukr a vanilinový cukr šlehejte rukou nebo elektrickým šlehačem na středním stupni otáček do pěny. Poté do pěny přilévejte kondenzované mléko slazené i neslazené a nakonec rum. Pomocí trychtýře nalijte vaječný likér do lahví, ty uzavřete a dejte do lednice.

4) Ve vodní lázni

  • 6 žloutků
  • 250 ml rumu
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • ½ litru mléka

Pečlivě rozšlehejte kondenzované mléko s mlékem normálním. Přilijte rozšlehané žloutky, a poté směs zahřívejte ve vodní lázni. Sejměte z lázně a za občasného promíchání nechte vychladnout. Do vychladlého krému za stálého míchání přilévejte rum. Likér přelijte do láhví a uložte na chladné místo.

5) Moravský

  • 1 l mléka
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 kelímek plnotučné smetany
  • 8 lžic cukru
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • 0,5 l rumu

Z mléka a pudinku v sáčku uvařte pudink. Nechte jej trochu vychladnout a seškrabte škraloup. Pak přidejte cukr, vanilkový cukr, smetanu a vše pořádně prošlehejte, nejlépe ručním šlehačem. Nakonec přidejte rum podle chuti, ale čím více, tím lépe. Minimálně půl litru.

6) Dětský

  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka
  • 10 žloutků
  • 1 balíček vanilkového cukru

Smíchejte žloutky, kondenzované slazené a neslazené mléko a vanilkový cukr. Vše důkladně utřete špachtlí nebo vyšlehejte v ruce. Dětský vaječný koňak nalijte do připravených čistých nádob a nechejte vychladit v ledničce. Pokud máte obavy ze salmonely, připravte raději dětský vaječňák ve vodní lázni. Využijte recept uvedený výše, jen vynechejte alkohol.

Máte svůj oblíbený recept na vaječňák? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v komentáři pod článkem.

Sdílejte tento článek 0x 0x 0x
0x

Antonín Vintr

Vystudoval jsem nábytkové inženýrství a zajímá mě interiérový design i moderní trendy v bydlení. Z mých článků se dozvíte, jak vybírat vybavení do bytu, odhalím vám vlastnosti různých materiálů nebo pomůžu s technickým řešením úprav ve vaší domácnosti.

Antonín Vintr na sociálních sítích:
Sdělte ostatním čtenářům váš názor / Počet příspěvků: 0
Nadpis:
  Vaše jméno:

Přečtěte si také ↓

Šetřete svůj čas a věnujte ho do svých koníčků. Virtuální asistentka vyřídí všechno důležité zařizování za vás

Šetřete svůj čas a věnujte ho do svých koníčků. Virtuální asistentka vyřídí všechno důležité zařizování za vás

Vydáno: 09.12.2016 ▪ Autor: Antonín VintrTipy a triky ▪ Přečteno: 3x

Máte málo času? Najměte si služby virtuální asistentky či asistenta. Seženou vám řemeslníky, uklízečku, zajistí nákupy i hlídání nebo naplánují dovolenou. Dokáží zařídit téměř cokoliv. Jak taková služba funguje a kolik stojí?

Celý článek
Zelené jehličí vás letos neláká? Mrkněte na 8 nápadů, jak vyrobit originální vánoční stromek

Zelené jehličí vás letos neláká? Mrkněte na 8 nápadů, jak vyrobit originální vánoční stromek

Vydáno: 08.12.2016 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 50x

Máte alergii na jehličí, nebo jste v rodině přísní ochránci přírody a uříznutý stromek je pro vás tabu? Vteřinový manžel poradí 8 nápadů, jak si vyrobit originální vánoční stromeček z různých materiálů. Umělé stromky nechte jiným.

Celý článek
Veselé Vánoce: 5 dárkových tipů pro vaše blízké na menší kousky nábytku

Veselé Vánoce: 5 dárkových tipů pro vaše blízké na menší kousky nábytku

Vydáno: 07.12.2016 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Přečteno: 52x

Vánoce se blíží a nápady na dárky jsou vzácné zboží. Dávat blízkým kuchyňskou linku pod stromeček asi nebudete, ale vhod může přijít 5 tipů na menší nábytkové kousky. Třeba právě ony vašim blízkým chybí. Vyberte jim pěkné kousky.

Celý článek